4183 Views |  Like

Pasztet z cukinii i wędzonego sera

Przepis jest trochę zmienioną wersją tego, który można znaleźć na stronie Czarnej Oliwki jako Wegetariański „pasztet” z cukinii. Nie byłabym sobą, gdybym go nie zmieniła. Mi bardzo smakuje – pasztet wegetariański idealny na kanapki!

Składniki na pasztet z cukinii i wędzonego sera:

Dodaj zdjęcie!

  • 3 nieduże cukinie,
  • 150 g wegetariańskiego wędzonego żółtego sera,
  • cebula,
  • 100 g zarodków pszennych,
  • 5 łyżek oleju + kilka łyżek do natłuszczenia formy,
  • 5 łyżek mąki + kilka łyżek do obsypania formy,
  • 3 jajka,
  • łyżeczka granulowanego czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

Cukinie, ser i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Połączyć wszystkie składniki, pianę z białek dodać na samym końcu. Małą formę do pieczenia natłuścić i posypać odrobiną mąki. Masę  na pasztet z cukinii przełożyć do formy, przygładzić i z góry także posmarować odrobiną oleju. Wegetariański pasztet piec w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Smacznego!