Przepis jest trochę zmienioną wersją tego, który można znaleźć na stronie Czarnej Oliwki jako Wegetariański „pasztet” z cukinii. Nie byłabym sobą, gdybym go nie zmieniła. Mi bardzo smakuje – pasztet wegetariański idealny na kanapki!
Składniki na pasztet z cukinii i wędzonego sera:
- 3 nieduże cukinie,
- 150 g wegetariańskiego wędzonego żółtego sera,
- cebula,
- 100 g zarodków pszennych,
- 5 łyżek oleju + kilka łyżek do natłuszczenia formy,
- 5 łyżek mąki + kilka łyżek do obsypania formy,
- 3 jajka,
- łyżeczka granulowanego czosnku,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Cukinie, ser i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Połączyć wszystkie składniki, pianę z białek dodać na samym końcu. Małą formę do pieczenia natłuścić i posypać odrobiną mąki. Masę na pasztet z cukinii przełożyć do formy, przygładzić i z góry także posmarować odrobiną oleju. Wegetariański pasztet piec w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Smacznego!
Comments
1 Responses to “Pasztet z cukinii i wędzonego sera”