21328 Views |  2

Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Przepis na pyszny pasztet wegetariański.

Składniki na pasztet z ciecierzycy:

  • 200 g ciecierzycy,
  • 2 marchewki,
  • kawałek selera i pietruszki,
  • koperek,
  • ¼ szklanki otrąb żytnich,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namoczyć w wodzie (najlepiej zalać ją na noc), odcedzić i zalać czystą wodą.
  2. Gotować ją ok. 1,5 godziny w osolonej wodzie.
  3. Warzywa zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, zalać małą ilością wody i parować je pod przykryciem.
  4. Koperek drobno pokroić.
  5. Otręby zalać ciepłą wodą (1/2 szklanki) i odstawić, aby napęczniały.
  6. Cieciorkę rozetrzeć blenderem, dodać warzywa, jajka, przyprawy, koperek, otręby i wymieszać.
  7. Przełożyć do foremek i piec ok. 25 minut w temp. 180°C.