Przepis na pyszny pasztet wegetariański.
Składniki na pasztet z ciecierzycy:
- 200 g ciecierzycy,
- 2 marchewki,
- kawałek selera i pietruszki,
- koperek,
- ¼ szklanki otrąb żytnich,
- 2 jajka,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
- Ciecierzycę namoczyć w wodzie (najlepiej zalać ją na noc), odcedzić i zalać czystą wodą.
- Gotować ją ok. 1,5 godziny w osolonej wodzie.
- Warzywa zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, zalać małą ilością wody i parować je pod przykryciem.
- Koperek drobno pokroić.
- Otręby zalać ciepłą wodą (1/2 szklanki) i odstawić, aby napęczniały.
- Cieciorkę rozetrzeć blenderem, dodać warzywa, jajka, przyprawy, koperek, otręby i wymieszać.
- Przełożyć do foremek i piec ok. 25 minut w temp. 180°C.
Comments
3 Responses to “Pasztet z ciecierzycy”