4642 Views |  Like

Pasztet serowo-czosnkowy z ziołami

Zawsze warto mieć w zanadrzu sprawdzony przepis na domowy pasztet. Ten smakuje wyśmienicie dzięki połączeniu sera i cebuli z lekkim smakiem czosnku i wybranych ziół. Pasztet jest lepki i delikatnie pikantny. Pasta nadaje się na każdego rodzaju tosty i kanapki, zarówno te, których przeznaczeniem jest domowy posiłek, jak i na piknikowe przekąski. Sami spróbujcie!

Pasztet serowo-czosnkowy z ziołami

Pasztet serowo-czosnkowy z ziołami

Składniki na pasztet serowo-czosnkowy z ziołami

  • 0,5 szklanki pełnotłustego sera śmietankowego,
  • 1,5 szklanki startego sera żółtego,
  • 1,5-2 małe cebule,
  • ząbek czosnku,
  • szczypiorek,
  • łyżka masła,
  • oregano,
  • bazylia,
  • majeranek,
  • pieprz.

Na rozgrzanym maśle podgrzewamy poszatkowane cebule i rozgnieciony czosnek. Ostudzone warzywa mieszamy z serem śmietankowym i szczypiorkiem. Pasztet doprawiamy ziołami.

Na koniec do pasty dodajemy starty ser żółty. Wszystkie składniki mieszamy.

Pasztet serowo-czosnkowy podajemy schłodzony, najlepiej w towarzystwie zielonej sałaty.