Zawsze warto mieć w zanadrzu sprawdzony przepis na domowy pasztet. Ten smakuje wyśmienicie dzięki połączeniu sera i cebuli z lekkim smakiem czosnku i wybranych ziół. Pasztet jest lepki i delikatnie pikantny. Pasta nadaje się na każdego rodzaju tosty i kanapki, zarówno te, których przeznaczeniem jest domowy posiłek, jak i na piknikowe przekąski. Sami spróbujcie!
Składniki na pasztet serowo-czosnkowy z ziołami
- 0,5 szklanki pełnotłustego sera śmietankowego,
- 1,5 szklanki startego sera żółtego,
- 1,5-2 małe cebule,
- ząbek czosnku,
- szczypiorek,
- łyżka masła,
- oregano,
- bazylia,
- majeranek,
- pieprz.
Na rozgrzanym maśle podgrzewamy poszatkowane cebule i rozgnieciony czosnek. Ostudzone warzywa mieszamy z serem śmietankowym i szczypiorkiem. Pasztet doprawiamy ziołami.
Na koniec do pasty dodajemy starty ser żółty. Wszystkie składniki mieszamy.
Pasztet serowo-czosnkowy podajemy schłodzony, najlepiej w towarzystwie zielonej sałaty.
Comments
8 Responses to “Pasztet serowo-czosnkowy z ziołami”