Paszteciki ze szpinakiem to pyszna i szybka propozycja na przekąskę podawaną na spotkaniach i imprezach 😉
Składniki na 12 sztuk pasztecików ze szpinakiem:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- ok. 250 gramów szpinaku mrożonego (pół opakowania),
- duża cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz.
Drobno siekamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy się zarumienią, dodajemy szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. Całość podsmażamy tak długo aż woda ze szpinaku odparuje.
Ciasto francuskie dzielimy na 12, w miarę możliwości, równych prostokątów. Na każdy z nich nakładamy porcję przygotowanego wcześniej szpinaku. Prostokąty z nałożonym nadzieniem składamy na pół, a końce ostrożnie zagniatamy widelcem tak, aby szpinak nie wypłynął.
Paszteciki ze szpinakiem pieczemy do zarumienienia (ok. 15 min) w piekarniku nagrzanym do 220°C.