34046 Views |  Like

Paszteciki ze szpinakiem

Paszteciki ze szpinakiem to pyszna i szybka propozycja na przekąskę podawaną na spotkaniach i imprezach 😉

Paszteciki ze szpinakiem

Paszteciki ze szpinakiem

Składniki na 12 sztuk pasztecików ze szpinakiem:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • ok. 250 gramów szpinaku mrożonego (pół opakowania),
  • duża cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Drobno siekamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy się zarumienią, dodajemy szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. Całość podsmażamy tak długo aż woda ze szpinaku odparuje.

Ciasto francuskie dzielimy na 12, w miarę możliwości, równych prostokątów. Na każdy z nich nakładamy porcję przygotowanego wcześniej szpinaku. Prostokąty z nałożonym nadzieniem składamy na pół, a końce ostrożnie zagniatamy widelcem tak, aby szpinak nie wypłynął.

Paszteciki ze szpinakiem pieczemy do zarumienienia (ok. 15 min) w piekarniku nagrzanym do 220°C.