10826 Views |  1

Pasta ze szpinakiem i soczewicą

Kremowy pasztet też może być zdrową przekąską. Pasta ze szpinakiem, czerwoną soczewicą i pestkami dyni to bogate źródło żelaza, potasu, cynku, magnezu, białka oraz witamin A (karoten) i C, a także cenny afrodyzjak. Słowem, taki dodatek do kanapek, czy obiadu, nikomu nie powinien zaszkodzić:)

Pasta ze szpinakiem i czerwoną soczewicą

Pasta ze szpinakiem i czerwoną soczewicą

Składniki:

  • 200-220 g mrożonego szpinaku,
  • 100 g czerwonej soczewicy,
  • kilka łyżek pestek dyni,

  • bulion warzywny (1 kostka),
  • mielona papryka ostra,
  • pieprz.

Kostkę bulionu warzywnego rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Do garnka wrzucamy czerwoną soczewicę. Garnek trzymamy na ogniu tak długo aż soczewica, nasiąknięta bulionem, zgęstnieje. Soczewicę mieszamy co chwilę, by nie przywarła do naczynia.

Szpinak rozmrażamy i podgrzewamy na patelni. Dodajemy parę łyżek pestek dyni i smażymy je razem ze szpinakiem.

Po przygotowaniu soczewicy i szpinaku z dynią, łączymy je. Pastę przyprawiamy pieprzem i szczyptą ostrej papryki.

Pasztet szpinakowy o konsystencji kremu najlepiej smakuje ciepły, podany zaraz po przygotowaniu.