Pyszna, wielofunkcyjna pasta – nadaje się do kanapek, do makaronu, a także do nadziewania jajek, więc polecam ją bardzo na Wielkanoc, bo to rzeczywiście niecodzienne zestawienie smaków, jak wynika z nazwy
Zmodyfikowany przepis z Essen&Trinken.de.
Składniki na pastę z jabłka, suszonych pomidorów i maku:
- 2 czubate łyżki maku,
- 1 duże jabłko o wadze ok. 200 g,
- 200 g suszonych pomidorów z oleju,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- sól, pieprz.
Mak wsypujemy na gęste sitko i parzymy wrzątkiem, zostawiamy do odcedzenia. Natkę pietruszki siekamy. Sok z cytryny wlewamy do miseczki.
Jabłko obieramy, kroimy w byle jaką kostkę, wrzucamy do soku z cytryny i dokładnie obtaczamy, żeby nie ściemniało. Wszystkie składniki łącznie z odcedzonym jabłkiem przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Gdyby była za sucha dolewamy łyżkę oleju spod pomidorów. Dodajemy mak, mieszamy, gotowe!
Comments
1 Responses to “Pasta z jabłka, suszonych pomidorów i maku”