Rozpoczynamy kolejną akcję kulinarną – Przepisy na bób – do której serdecznie wszystkich zapraszamy!
Oto pierwsza propozycja.
Tradycyjny już, można by rzec, bo nie wymagający większego nakładu pracy, czy wielu składników, przepis to idealne rozwiązanie na pyszne śniadanie …i kolację również Sprawdza się szczególnie wtedy, gdy chcemy zastąpić tradycyjne pasty, czy serki, dawką pożywnej, warzywnej delicji Zielona pasta z bobu to nie tylko uczta dla oczu, ale przede wszystkim dla żołądka – lekka i delikatna przekąska jest bogata w różnego rodzaju wartości odżywcze.
Składniki na pastę z bobu
- 0,5 kg bobu,
- cebula (szalotka),
- ząbek czosnku,
- oregano,
- rozmaryn,
- bazylia,
- sól, pieprz.
Bób gotujemy do miękkości (ok. 10-20 minut; miękkość możemy sprawdzić przyciskając bób łyżką do ścianki garnka). Ugotowany i wystudzony bób obieramy z łupiny nacinając go – w razie potrzeby – wzdłuż jednej ścianki i wypychając środek. Bób ugniatamy kulą lub miksujemy w blenderze.
Podsmażony czosnek i cebulę dodajemy do rozdrobnionego bobu. Mieszamy dodając przypraw. Pasta najlepiej sprawdza się świeża, na ciepłych tostach.
Do kanapek polecamy także pasztet serowo-czosnkowy z ziołami.
Comments
6 Responses to “Pasta z bobu”