- Przepisy wegetariańskie – wegetarianizm | Zwegowani.pl - http://zwegowani.pl -

Pasta z białej fasoli

Przepis fasolowy – tym razem rolę główną zagra jednak chyba nie dość jeszcze popularna, a bogata oczywiście w proteiny, biała fasola. Polecamy pastę (pasztet) z białej fasoli, idealny do chleba, a w wersji dipu (mniej skondensowanej) najlepiej sprawdza się podawana z pokrojonymi w słupki warzywami, np. ogórkiem, papryką, czy marchewką.

Pasta z białej fasoli

Składniki na pastę z białej fasoli

Odsączoną fasolę i pokrojony drobno czosnek oraz papryczkę chili władamy do miksujemy w kielichu lub za pomocą blendera. Do uzyskanej masy dodajemy sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Pastę  z białej fasoli dokładnie mieszamy. Oprószamy pokrojoną natką lub szczypiorkiem oraz ziarnami sezamu i siemienia lnianego.

Pastę podajemy w wybranej kompozycji. W wersji bardziej „stonowanej” możemy pominąć np. papryczkę