Zwegowani » Kuchnia wegańska, Przekąski dodatki, Śniadania kolacje

Pasta z białej fasoli


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 3
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (10 głosów)
Loading ... Loading ...

Przepis fasolowy – tym razem rolę główną zagra jednak chyba nie dość jeszcze popularna, a bogata oczywiście w proteiny, biała fasola. Polecamy pastę (pasztet) z białej fasoli, idealny do chleba, a w wersji dipu (mniej skondensowanej) najlepiej sprawdza się podawana z pokrojonymi w słupki warzywami, np. ogórkiem, papryką, czy marchewką.

Pasta z białej fasoli

Pasta z białej fasoli

Składniki na pastę z białej fasoli

  • 250 g białej fasoli (z puszki),
  • kilka ząbków czosnku (w zależności od upodobania),
  • pół papryczki chili (papryki pepperoni),
  • kilka ziaren sezamu (opcjonalnie),
  • kilka ziaren siemienia lnianego (opcjonalnie),
  • szczypiorek lub natka pietruszki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.

Odsączoną fasolę i pokrojony drobno czosnek oraz papryczkę chili władamy do miksujemy w kielichu lub za pomocą blendera. Do uzyskanej masy dodajemy sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Pastę  z białej fasoli dokładnie mieszamy. Oprószamy pokrojoną natką lub szczypiorkiem oraz ziarnami sezamu i siemienia lnianego.

Pastę podajemy w wybranej kompozycji. W wersji bardziej „stonowanej” możemy pominąć np. papryczkę :)

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Ryż z soczewicą - khitcherie
Pora sięgnąć do kuchni hinduskiej. Khitcherie, zwane także kitchouri, to tradycyjne danie z ryżem i...
Razowe precle z masłem czosnkowym i serem
Precle trzeba posmarować grubo, bo w trakcie zapiekania większość wchłoną, a i sera nie należy sobie...
Chleb z gruszkami i orzechami
Przepis jest z mojej ostatnio ulubionej książki Brot Bernda Armbrusta, którą polecam każdemu, kto zn...
Zupa krem z selera i pietruszki
Przepis na pyszny krem z selera i pietruszki. Składniki na zupę krem z selera i pietruszki (n...
Sałatka ze szpinakiem i śmietanką z tofu
Szpinak jest dobrym źródłem wit. K, która wpływa na zdrowie naszych kości. Jedna szklanka świeżego s...
Szpinak z mrożoną cytryną
Do pieczonych ziemniaków z rozmarynem idealnie pasuje szpinak z mrożoną cytryną. Przygotowanie zaj...

Komentarzy: 3

  • avatar
    naamah:

    Pastę robiłam z ugotowanej a nie puszkowanej fasoli i musiałam dodać trochę majonezu, ale wyszła pyszna :) dodałam trochę majeranku do smaku i ciut za dużo czosnku :D ogólnie polecam :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    joana:

    Napiszę tak: rewelacja! Chociaż następnym razem dodam mniej czosnku (przy pierwszej próbie dałam 3 ząbki-jak dla mnie okazało się za dużo). Pasta jest pyszna! Dzięki za przepis:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Iga:

    Też zrobiłam pastę z ugotowanej fasoli, bo mi została w nadmiarze. Pietruszkę dodałam suszoną, bo tylko taką miałam, ale za to dodatkowo dałam świeży tymianek (trafny wybór). Bardzo fajny przepis, polecam.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.