Zwegowani » Kuchnia wegańska, Przekąski dodatki, Śniadania kolacje

Pasta z białej fasoli


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 3
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (10 głosów)
Loading...Loading...

Przepis fasolowy – tym razem rolę główną zagra jednak chyba nie dość jeszcze popularna, a bogata oczywiście w proteiny, biała fasola. Polecamy pastę (pasztet) z białej fasoli, idealny do chleba, a w wersji dipu (mniej skondensowanej) najlepiej sprawdza się podawana z pokrojonymi w słupki warzywami, np. ogórkiem, papryką, czy marchewką.

Pasta z białej fasoli

Pasta z białej fasoli

Składniki na pastę z białej fasoli

  • 250 g białej fasoli (z puszki),
  • kilka ząbków czosnku (w zależności od upodobania),
  • pół papryczki chili (papryki pepperoni),
  • kilka ziaren sezamu (opcjonalnie),
  • kilka ziaren siemienia lnianego (opcjonalnie),
  • szczypiorek lub natka pietruszki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.

Odsączoną fasolę i pokrojony drobno czosnek oraz papryczkę chili władamy do miksujemy w kielichu lub za pomocą blendera. Do uzyskanej masy dodajemy sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Pastę  z białej fasoli dokładnie mieszamy. Oprószamy pokrojoną natką lub szczypiorkiem oraz ziarnami sezamu i siemienia lnianego.

Pastę podajemy w wybranej kompozycji. W wersji bardziej „stonowanej” możemy pominąć np. papryczkę :)

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Zupa z włoskiej kapusty z pomidorami
Przepis na zupę z włoskiej kapusty z pomidorami. Składniki zupy z kapusty włoskiej z pomidora...
Witariański Jabłecznik
Sprzęt potrzebny do wykonania Jabłecznika: robot kuchenny, foremka o średnicy 22 cm. Składniki ...
Wege zupa z ciecierzycy light
Przepis na wegańską zupę z ciecierzycy w wersji dietetycznej. Składniki na zupę z ciecierzycy...
Wegetariańskie kotlety mielone
Polecam bardzo szybkie i dobre kotlety wegetariańskie, które dzięki siemieniu lnianemu są bardzo chr...
Zapiekana cukinia lub bakłażan
Szybki sposób na zapiekaną cukinię (ten zapis przepis można zastosować także dla bakłażana). Skła...
Domowa granola
Granola domowej roboty jest krucha, smaczna, pełna witamin, soli mineralnych, błonnika. Zawiera pe...

Komentarzy: 3

  • avatar
    naamah:

    Pastę robiłam z ugotowanej a nie puszkowanej fasoli i musiałam dodać trochę majonezu, ale wyszła pyszna :) dodałam trochę majeranku do smaku i ciut za dużo czosnku :D ogólnie polecam :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    joana:

    Napiszę tak: rewelacja! Chociaż następnym razem dodam mniej czosnku (przy pierwszej próbie dałam 3 ząbki-jak dla mnie okazało się za dużo). Pasta jest pyszna! Dzięki za przepis:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Iga:

    Też zrobiłam pastę z ugotowanej fasoli, bo mi została w nadmiarze. Pietruszkę dodałam suszoną, bo tylko taką miałam, ale za to dodatkowo dałam świeży tymianek (trafny wybór). Bardzo fajny przepis, polecam.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.