Por w panierce to nie tylko łatwe i efektownie wyglądające danie, ale i pomysł na obiad, który doskonale prezentuje się z surówkami i z powodzeniem zastępuje wegetariańskie kotlety. Por doskonale też odnajduje się w towarzystwie ryżu czy kaszy
Składniki na panierowany por
- 1-2 pory (biała część)
- jajko,
- bułka tarta,
- czosnek (kilka ząbków).
Przygotowowanie pora
Przed panierowaniem por możemy chwilę gotować na parze, ale nie jest to konieczne. Białe części pora kroimy na ok. 3 kawałki. Po dokładnym umyciu każdy kawałek zanurzamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażymy w niewielkiej ilości oliwy z oliwek z każdej strony przez parę minut (aż stanie się miękki). Por po przygotowaniu powinien być chrupiący z zewnątrz i miękki wewnątrz. Najlepiej podawać z usmażonym jednocześnie czosnkiem.
Comments
3 Responses to “Panierowany por”