Kruche, chrupiące paluchy-warkocze z ciasta francuskiego obsypane ziarnami amarantusa w formie poppingu to jedna z ciekawszych propozycji przekąskowych. Dodatek cebuli, idealnie skomponowanej z ciastem francuskim, czyni przysmak wprost niezawodnym. Nie trzeba go kupować w piekarni. Wystarczy parę chwil, by zapach ciepłego ciasta rozniósł się po domu, a paluchy… zniknęły w okamgnieniu:)
Składniki na aramantusowe paluchy z ciasta francuskiego
- ciasto francuskie mrożone (1 opakowanie, płat),
- ok. 2-3 łyżki amarantusa (popping),
- 2 małe cebule (lub szalotki),
- jajko,
- sól, pieprz.
Składniki na kremowy sos szczypiorkowy
- szczypiorek,
- 100 g kremowego twarożku,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- łyżeczka soku cytrynowego,
- sól, pieprz.
Amarantus podgrzewamy chwilę na patelni. Posiekaną drobno cebulę mieszamy z ziarnami amarantusa i przyprawiamy.
Ciasto francuskie rozkładamy na papirusie i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Ciasto kroimy na pół jedną połowę obsypując amarantusem z cebulą. „Pustą” połówkę przykładamy wysmarowaną stroną do dołu do drugiej części. Końce ciasta i jego środek ostrożnie lepimy ze sobą.
Ciasto kroimy nożem na niewielkie, długie paski (powinno wyjść ok. 12-15 paluchów). Każdy z nich skręcamy 3 razy i posypujemy resztkami amarantusa. Wszystkie paluchy przenosimy na papierze na blachę.
Pieczemy ok. 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Paluchy wyjmujemy na chwilę, by posmarować je resztą jajka. Pieczemy przez kolejne 7-10 minut na złoty kolor.
W tym czasie przygotowujemy szybki sos kremowy. Drobno pokrojony pęczek szczypioru, twarożek i jogurt mieszamy ze sobą. Sos skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy. Podajemy z paluchami z ciasta francuskiego.
Polecamy także inne przepisy z amarantusem.
Comments
10 Responses to “Paluchy z ciasta francuskiego z amarantusem i kremowym sosem”