8399 Views |  Like

Pakora – pieczarki w cieście

Pakora to typowo hinduska potrawa. Tradycyjnie oznacza owoce smażone w cieście z mąki z ciecierzycy (zw. besan). Dziś jednak pakora funkcjonuje także w odniesieniu do warzyw smażonych na głębokim oleju. Nasza propozycja to smażone grzyby – pieczarki. Danie proste i błyskawiczne.

Pakora - pieczarki w cieście

Pakora – pieczarki w cieście

Składniki:

  • 270 g pieczarek,
  • pół szklanki besanu, czyli mąki z ciecierzycy (ew. innej mąki, np. pszennej lub tortowej),
  • pół małej cebuli (szalotki),
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki kminku,
  • szczypta sproszkowanego chili (nie więcej niż pół łyżeczki),
  • szczypta sody oczyszczonej (ok. 1/8 łyżeczki),
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • pół szklanki wody,
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia.

Łączymy mąkę, sól i sodę. Dodajemy kminek i chili. Po zmieszaniu składników tworzymy pośrodku wgłębienie i dolewamy wodę. Do ciasta dodajemy drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Mieszamy.

Obrane grzybki zatapiamy w cieście starając się, by były jak najbardziej nim obtoczone.

W rondelku lub frytkownicy nagrzewamy olej do ok. 180° C (warto wykonać test pieczywa, by sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia – jeśli kromka włożona do oleju po 30 sekundach zarumieni się, olej osiągnął idealną temperaturę).

Pieczarki delikatnie wkładamy do rozgrzanego oleju i smażymy z obu stron na lekko brązowy kolor. Pakorę po wyjęciu umieszczamy na papierowym ręczniku.

Pakora najlepiej smakuje na ciepło. Potrawa sprawdza się zarówno jako samodzielna przystawka lub jako dodatek do dania głównego.