20674 Views |  1

Orzeszki sojowe

Orzeszki sojowe to świetna przekąska między posiłkami, wartościowa we wszystkie składniki pokarmowe charakterystyczne dla soi. Tym domowym sposobem można przygotować orzeszki, które smakują identycznie jak te ze sklepów ze zdrową żywnością, a przy tym są o wiele tańsze :)

Orzeszki sojowe

Orzeszki sojowe

Składniki na orzechy sojowe:

  • suche nasiona soi (ilość dowolna, na zdjęciu są orzeszki ze 100 g nasion).

Wykonanie:

  1. Nasiona soi zalewamy gorącą, posoloną wodą i moczymy przez całą noc (ilość soli należy dostosować indywidualnie do smaku, ja dosypałam dużą łyżeczkę);
  2. Odsączamy nasiona, wysypujemy równomiernie na blachę pokrytą papierem do pieczenia;
  3. Prażymy w temperaturze 180°C przez 20-30 minut (pod koniec należy kontrolować stan orzeszków, aby się nie spiekły za bardzo);
  4. Gotowe. Teraz można orzeszki obtoczyć do smaku w papryce, karmelu lub zajadać bez żadnych dodatków :)