Zapraszamy na bananową przekąskę z tofu!
Składniki na orzechowe serniczki z bananami:
- opakowanie tofu naturalnego (180 g),
- 120 ml mleka roślinnego,
- łyżeczka agaru,
- 1/4 szklanki cukru,
- cukier wanilinowy,
- 100 g ciasteczek (ja użyłam owsianych orzechowych),
- masło orzechowe,
- duży banan,
- wiórki kokosowe.
Przygotowanie:
- Ciasteczka rozkruszyć i dodać 1-2 łyżki masła orzechowego.
- Masę ugnieść i wyłożyć na spód silikonowych papilotek.
- Tofu rozdrobnić i zalać mlekiem wymieszanym z agarem, dodać cukier i zagotować.
- Masę przelać do papilotek.
- Rozgnieść banana i dodać łyżkę wiórków kokosowych, wyłożyć na górę serniczków.
- Włożyć do lodówki na parę godzin i gotowe
Serniczki są pyszne, mają orzechowy smak, który idealnie pasuje do banana. Z przepisu wychodzi około 10 serniczków.
Banan zmienił kolor i jest to czynnością naturalną. Jeśli chcecie tego uniknąć, to dodajcie soku z cytryny albo weźcie inne owoce.