- Przepisy wegetariańskie – wegetarianizm | Zwegowani.pl - http://zwegowani.pl -

Orzechowe serniczki z bananami

Orzechowe serniczki z bananem

Zapraszamy na bananową przekąskę z tofu!

 Składniki na orzechowe serniczki z bananami:

  • opakowanie tofu naturalnego (180 g),
  • 120 ml mleka roślinnego,
  • łyżeczka agaru,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • 100 g ciasteczek (ja użyłam owsianych orzechowych),
  • masło orzechowe,
  • duży banan,
  • wiórki kokosowe.

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka rozkruszyć i dodać 1-2 łyżki masła orzechowego.
  2. Masę ugnieść i wyłożyć na spód silikonowych papilotek.
  3. Tofu rozdrobnić i zalać mlekiem wymieszanym z agarem, dodać cukier i zagotować.
  4. Masę przelać do papilotek.
  5. Rozgnieść banana i dodać łyżkę wiórków kokosowych, wyłożyć na górę serniczków.
  6. Włożyć do lodówki na parę godzin i gotowe

Serniczki są pyszne, mają orzechowy smak, który idealnie pasuje do banana. Z przepisu wychodzi około 10 serniczków.

Banan zmienił kolor i jest to czynnością naturalną. Jeśli chcecie tego uniknąć, to dodajcie soku z cytryny albo weźcie inne owoce.