Składniki na orzechowe placki ryżowe:
- 300 g ryżu,
- 100 g solonych orzeszków ziemnych,
- 0,75 cebuli,
- 3 jajka,
- sól, pieprz.
Składniki do czosnkowego dipu z awokado:
- awokado,
- pomidor,
- ząbek czosnku,
- plaster limonki lub cytryny,
- sól,
- pieprz kajeński (chili).
Orzeszki ziemne lekko upraż w garnku i dodaj 3/4 obranej i pokrojonej cebuli. Całość zalej 750 ml wody. Wrzuć ryż (luźny, bez torebek), przypraw solą. Gotuj ok. 25 minut, aż wsiąknie woda.
Przygotuj czosnkowy dip z awokado. Miąższ awokado zmiksuj z sokiem z limonki, dodaj resztę cebuli, posiekany czosnek i pokrojone pomidory. Przypraw solą i pieprzem kajeńskim. Przechowuj w zimnym miejscu.
Ugotowany ryż wystudź. Jajka rozmieszaj z solą i pieprzem, a następnie dodaj do ryżu. Za pomocą łyżki wykładaj na blachę okrągłe placki ryżowe. Piecz 20 minut w temperaturze 225°C.
Zapiekane placki z ryżem podawaj z dipem z awokado.
Przepis: Alosza, zdjęcia: Zwegowani
Comments
9 Responses to “Orzechowe placki ryżowe z dipem z awokado”