8085 Views |  Like

Orzechowe placki ryżowe z dipem z awokado

Składniki na orzechowe placki ryżowe:

Orzechowe placki ryżowe z dipem z awokado

Orzechowe placki ryżowe z dipem z awokado

  • 300 g ryżu,
  • 100 g solonych orzeszków ziemnych,
  • 0,75 cebuli,
  • 3 jajka,
  • sól, pieprz.

Składniki do czosnkowego dipu z awokado:

  • awokado,
  • pomidor,
  • ząbek czosnku,
  • plaster limonki lub cytryny,
  • sól,
  • pieprz kajeński (chili).

Orzeszki ziemne lekko upraż w garnku i dodaj 3/4 obranej i pokrojonej cebuli. Całość zalej 750 ml wody. Wrzuć ryż (luźny, bez torebek), przypraw solą. Gotuj ok. 25 minut, aż wsiąknie woda.

Przygotuj czosnkowy dip z awokado. Miąższ awokado zmiksuj z sokiem z limonki, dodaj resztę cebuli, posiekany czosnek i pokrojone pomidory. Przypraw solą i pieprzem kajeńskim. Przechowuj w zimnym miejscu.

Ugotowany ryż wystudź. Jajka rozmieszaj z solą i pieprzem, a następnie dodaj do ryżu. Za pomocą łyżki wykładaj na blachę okrągłe placki ryżowe. Piecz 20 minut w temperaturze 225°C.

Zapiekane placki z ryżem podawaj z dipem z awokado.

Przepis: Alosza, zdjęcia: Zwegowani