Propozycja świąteczny obiad. Doskonale nada się też na inne odświętne okazje i przyjęcia. Ciasto na strudel jest bardzo proste w przygotowaniu, więc bardzo Was namawiam do przygotowania go samemu. Gdybyście jednak nie mieli czasu albo ochoty można je podmienić na gotowe ciasto francuskie, ale to już nie będzie to Jeżeli nie macie ochoty na razowy smak ciasta użyjcie tylko białej mąki.
Ciasto można zagnieść ręcznie lub w robocie. Jeżeli wybierzecie wersję zmechanizowaną 😉 wodę nalewajcie wąskim strumykiem bardzo ostrożnie, żeby ciasto nie było klejące tylko gładkie i elastyczne. Ja zużyłam ok. 60 ml, nie powinniście zużyć więcej niż 1/2 szklanki.
Składniki na ciasto orkiszowe (strudel):
- 100 g mąki razowej orkiszowej,
- 100 g jasnej mąki pszennej,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 60-120 ml wody.
Składniki na nadzienie do ciasta:
- 300 g koziego twarogu,
- 100 g orzechów włoskich (waga po wyłuskaniu),
- spora garść suszonej żurawiny,
- 3 łyżki masła rozpuszczonego i ostudzonego.
Mąki mieszamy ze sobą i solą. Dodajemy jajko i zaczynamy zagniatać dodając wody stopniowo, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy je w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Sporą ściereczkę wysypujemy solidnie mąką. Kładziemy ciasto mniej więcej na środku i podsypując obficie mąką rozwałkowujemy na mniej więcej prostokątny, cieniuteńki blat. Przycinamy boki nożem do kształtu prostokąta – z resztek ciasta można wyciąć ozdoby na wierzch.
Składniki nadzienia łączymy w misce, doprawiamy do smaku. Strudel smarujemy 2/3 rozpuszczonego masła. Nakładamy nadzienie łyżką porcjami na całe ciasto pozostawiając ok. 2 cm. Delikatnie je rozsmarowujemy najlepiej długim i płaskim nożem.
Zwijamy strudel od krótszego boku pomagając sobie ściereczką. Podwijamy brzegi do dołu, przekładamy strudel delikatnie na blachę do pieczenia. Smarujemy resztą roztopionego masła. Pieczemy ok. 30-35 minut, podajemy natychmiast. Polecam!
Comments
1 Responses to “Orkiszowy strudel z kozim serem, żurawiną i orzechami włoskimi”