4641 Views |  Like

Orkiszowy strudel z kozim serem, żurawiną i orzechami włoskimi

Propozycja świąteczny obiad. Doskonale nada się też na inne odświętne okazje i przyjęcia. Ciasto na strudel jest bardzo proste w przygotowaniu, więc bardzo Was namawiam do przygotowania go samemu. Gdybyście jednak nie mieli czasu albo ochoty można je podmienić na gotowe ciasto francuskie, ale to już nie będzie to :) Jeżeli nie macie ochoty na razowy smak ciasta użyjcie tylko białej mąki.

Orkiszowy strudel z kozim serem żurawiną i orzechami włoskimi

Orkiszowy strudel z kozim serem żurawiną i orzechami włoskimi

Ciasto można zagnieść ręcznie lub w robocie. Jeżeli wybierzecie wersję zmechanizowaną 😉 wodę nalewajcie wąskim strumykiem bardzo ostrożnie, żeby ciasto nie było klejące tylko gładkie i elastyczne. Ja zużyłam ok. 60 ml, nie powinniście zużyć więcej niż 1/2 szklanki.

Składniki na ciasto orkiszowe (strudel):

  • 100 g mąki razowej orkiszowej,
  • 100 g jasnej mąki pszennej,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 60-120 ml wody.

Składniki na nadzienie do ciasta:

  • 300 g koziego twarogu,
  • 100 g orzechów włoskich (waga po wyłuskaniu),
  • spora garść suszonej żurawiny,
  • 3 łyżki masła rozpuszczonego i ostudzonego.

Mąki mieszamy ze sobą i solą. Dodajemy jajko i zaczynamy zagniatać dodając wody stopniowo, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy je w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Sporą ściereczkę wysypujemy solidnie mąką. Kładziemy ciasto mniej więcej na środku i podsypując obficie mąką rozwałkowujemy na mniej więcej prostokątny, cieniuteńki blat. Przycinamy boki nożem do kształtu prostokąta – z resztek ciasta można wyciąć ozdoby na wierzch.

Składniki nadzienia łączymy w misce, doprawiamy do smaku. Strudel smarujemy 2/3 rozpuszczonego masła. Nakładamy nadzienie łyżką porcjami na całe ciasto pozostawiając ok. 2 cm. Delikatnie je rozsmarowujemy najlepiej długim i płaskim nożem.

Zwijamy strudel od krótszego boku pomagając sobie ściereczką. Podwijamy brzegi do dołu, przekładamy strudel delikatnie na blachę do pieczenia. Smarujemy resztą roztopionego masła. Pieczemy ok. 30-35 minut, podajemy natychmiast. Polecam!