Tym razem placuszki na słodko z razową mąką orkiszową. Bardzo smaczne, wilgotne, w zasadzie nie smakujące dynią Purée z dyni, potrzebne do przepisu, zrobiłam z pieczonej dyni hokkaido, którą kroję na niewielkie kawałki, obieram obieraczką do jarzyn i piekę posmarowaną olejem ok. 20 minut w 200 °C (lub do miękkości, ale na ogół nie zabiera to więcej niż pół godziny). Dynię można upiec dzień wcześniej i zmiksować na purée w trakcie robienie placków.
Placuszki robi się szybko, z podanej ilości wychodzi cała fura, dobre kilkadziesiąt sztuk. Nadają się świetnie na śniadanie, deser, podwieczorek albo obiad czy kolację Zjedliśmy je z jabłkami duszonymi z odrobiną cukru i syropu klonowego, polecam.
Składniki na orkiszowe placuszki z dynią:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki razowej orkiszowej,
- 1 szklanka purée z dyni,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/3 szklanki brązowego cukru,
- 2 łyżki stopionego masła,
- 2 szklanki + ewentualnie 1/4 szklanki maślanki,
- 2 jajka od kur z wolnego wybiegu,
- kilka jabłek,
- syrop klonowy.
W jednej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąki, sól, proszek, sodę, przyprawy i cukier. W drugiej misce ubijamy lekko trzepaczką jajka, dodajemy maślankę, stopione masło i purée z dyni, wszystko mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suche, mieszamy dokładnie łyżką. Gdyby ciasto było zbyt gęste lub suche, dolewamy maślanki.
Placuszki smażymy na średnio rozgrzanej patelni, spryskanej olejem. Jabłka (4-5 sporych sztuk) kroimy w drobną kostkę lub cieniutkie plasterki, dusimy w rondlu z syropem klonowym. Placki podajemy z jabłkami na wierzchu i odrobiną masła.
Comments
3 Responses to “Orkiszowe placuszki z dynią”