6427 Views |  Like

Omlet z marchewką

Omlet marchwiowy, choć wydawać się może skomplikowany w przygotowaniu, faktycznie jest drobnostką. A po przygotowaniu pierwszego omletu kolejne przyjdą natychmiast, szczególnie gdy zacznie się tęsknić za marchewkowym posmakiem :) Polecamy marchewkowy przekładaniec.

Omlet z marchewką

Omlet z marchewką

Składniki na omlet z marchewki dla 1 osoby

  • 2 małe marchewki,
  • 3 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypiorek,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz.

Pokrojony drobno czosnek przekładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Do rozgrzanego czosnku dodajemy niewielką ilość z 3 rozbełtanych, doprawionych solą i pieprzem, jajek (nie wylewamy całości). Smażącą się jeszcze masę posypujemy częścią startej marchewki wzdłuż dolnego brzegu. Górny brzeg omletu zaginamy do siebie i owijamy nim marchewkę.

Schemat: Jak usmażyć omlet z marchewki

Schemat: Jak usmażyć omlet z marchewki

Przekładaniec umieszczamy w linii poziomej, w połowie patelni. Niżej, wzdłuż dolnych brzegów patelni wylewamy kolejną porcję jajek, tak, by masa stykała się ze smażącym się już omletem. Na masę nakładamy nową porcję marchewki. Omlet ponownie zawijamy, od góry, do siebie. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.

Usmażony omlet marchewkowy kroimy na mniejsze części i podajemy posypany szczypiorkiem lub pietruszką.