Przepis na omlet z pieczarkami i wiejskim twarożkiem – w sam raz na śniadanie.
Czas wykonania – 20 min
Składniki na omlet „cottage”:
- pół papryki,
- 3 pieczarki,
- pół cebuli,
- 3 jajka,
- 2 łyżki stołowe twarożku wiejskiego/ cottage,
- odrobinę startego żółtego sera,
- kilka czarnych oliwek,
- łyżka oleju, np. rzepakowego,
- szczypta papryki słodkiej,
- szczypta chili,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Paprykę, pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy szczyptę papryki słodkiej, szczyptę chili i szczyptę soli. Patelnię zestawiamy na chwilę z ognia.
Do miseczki wbijamy całe jajka, dodajemy twarożek wiejski i dobrze mieszamy. Następnie masę jajeczną wylewamy na podsmażone wcześniej warzywa i trzymamy na małym ogniu ok 2-3 minut.
W tym czasie rozgrzewamy grill w piekarniku do temperatury 180°C. Zanim włożymy omlet do piekarnika posypujemy go startym żółtym serem i pokrojonymi w krążki oliwkami. Omlet trzymamy na grillu ok 3 min., do momentu aż nabierze złotego koloru.
Sposób podania
Omlet świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możne podawać go z sałatą lodową albo moją ulubioną rukolą, do tego pomidorki cherry i ewentualnie grzanka z masłem.
Smacznego
Comments
5 Responses to “Omlet „cottage””