54892 Views |  2

Omlet „cottage”

Przepis na omlet z pieczarkami i wiejskim twarożkiem – w sam raz na śniadanie.

Omlet "cottage - z pieczarkami i twarożkiem wiejskim

Omlet „cottage – z pieczarkami i twarożkiem wiejskim

Czas wykonania – 20 min

Składniki na omlet „cottage”:

  • pół papryki,
  • 3 pieczarki,
  • pół cebuli,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki stołowe twarożku wiejskiego/ cottage,
  • odrobinę startego żółtego sera,
  • kilka czarnych oliwek,
  • łyżka oleju, np. rzepakowego,
  • szczypta papryki słodkiej,
  • szczypta chili,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

Paprykę, pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy szczyptę papryki słodkiej, szczyptę chili i szczyptę soli. Patelnię  zestawiamy na chwilę z ognia.

Do miseczki wbijamy całe jajka, dodajemy twarożek wiejski i dobrze mieszamy. Następnie masę jajeczną wylewamy na podsmażone wcześniej warzywa i trzymamy na małym ogniu ok 2-3  minut.

W tym czasie rozgrzewamy grill w piekarniku do temperatury 180°C.  Zanim włożymy omlet do piekarnika posypujemy go startym żółtym serem i pokrojonymi w krążki oliwkami. Omlet trzymamy na grillu ok 3 min., do momentu aż nabierze złotego koloru.

 Sposób podania

Omlet świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możne podawać go z sałatą lodową albo moją ulubioną rukolą, do tego pomidorki cherry i ewentualnie grzanka z masłem.

Smacznego :)