Zwegowani » Dania główne, Dania smażone, Dania zapiekane

Naleśniki ze szpinakiem i serem


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 4
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (17 głosów)
Loading ... Loading ...

Propozycja dla miłośników naleśników nie tylko na słodko.

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta na naleśniki:

  • 2/3 szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki stołowe wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 200g rozdrobnionego szpinaku,
  • sól,
  • pieprz.

Szpinak – można wykorzystać, po uprzednim rozmrożeniu, połowę porcji łatwo dostępnego w sklepach rozdrobnionego, mrożonego szpinaku.

Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia do naleśników:

  • 1szklanka sera twarogowego,
  • 4 łyżki stołowe jogurtu,
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera,
  • 1 jajko,
  • garść orzechów włoskich lub orzechów nerkowca,
  • pieprz kajeński.

Przygotowanie ciasta na naleśniki

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy jajko, jogurt, wodę i olej. Po uprzednim wymieszaniu dodajemy szpinak i doprawiamy pieprzem.

Przygotowanie nadzienia do naleśników

Wymieszać ser biały, jogurt i połowę startego żółtego sera. Dodajemy jajko i orzechy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem kajeńskim.

Rozgrzewamy olej na patelni. Rozprowadzamy warstwę ciasta na całej patelni i smażymy na jednej stronie, aż ciasto zacznie być „suche” i zaczną robić się bąble. Po obróceniu smażymy, aż ciasto się zarumieni. Po usmażeniu wszystkich naleśników nakładamy do nich farsz i składamy naleśnik dwa razy na pół.

Naleśniki kładziemy w jednej wartswie do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, posypujemy je resztą startego żółtego sera i wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut.

Smacznego! :)

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Ciasteczka maślane
Kruche ciasteczka maślane z migdałami pieką się błyskawicznie. Ze wskazanych proporcji uzyskamy dwie...
Pierogi z soczewicą
Pierogi z pastą z soczewicy czerwonej po ugotowaniu mają lekko słonawy smak. Dlatego do przygotowani...
Zapiekanka z ryżem i fasolą
Zapiekanka z zieloną i żółtą fasolą szparagową zatopioną pośród ziarenek ryżu to kolejna propozycja ...
Flan z brokułów
Zarumieniony przysmak, przez który prześwitują drobne, zielone i pieguskowate "groszki", t...
Pizza z chleba tostowego
Pizza ekspresowa to propozycja nie tylko dla leniwych, ale i dla smakoszy bardziej ceniących sobie d...
Chleb otrębowy
Przepis na domowe, świeże pieczywo otrębowe. Składniki na chleb z otrębów: 17 łyżek otręb...

Komentarzy: 4

  • avatar
    sissy:

    pycha, właśnie zjadłam, ale z własnym nadzieniem ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    adrian:

    wydaje mi sie ze malo popularny jest ten rodzaj nalesnikow ….sprobowac mozna ale wątpie czy bedzie tak dobry…. ja bym zrobil na odwrot farsz ze szpinaku a sos z tych orzeszkow sera czy tam jogurtu

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ptyychu:

    ciekawy smak. bardzo smaczne, polecam!:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    marrta:

    jako wielbicielka szpinaku wiązałam większe nadzieję z tym przepisem

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.