Zwegowani » Dania główne, Dania smażone, Dania zapiekane

Naleśniki ze szpinakiem i serem


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 4
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (17 głosów)
Loading...Loading...

Propozycja dla miłośników naleśników nie tylko na słodko.

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta na naleśniki:

  • 2/3 szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki stołowe wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 200g rozdrobnionego szpinaku,
  • sól,
  • pieprz.

Szpinak – można wykorzystać, po uprzednim rozmrożeniu, połowę porcji łatwo dostępnego w sklepach rozdrobnionego, mrożonego szpinaku.

Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia do naleśników:

  • 1szklanka sera twarogowego,
  • 4 łyżki stołowe jogurtu,
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera,
  • 1 jajko,
  • garść orzechów włoskich lub orzechów nerkowca,
  • pieprz kajeński.

Przygotowanie ciasta na naleśniki

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy jajko, jogurt, wodę i olej. Po uprzednim wymieszaniu dodajemy szpinak i doprawiamy pieprzem.

Przygotowanie nadzienia do naleśników

Wymieszać ser biały, jogurt i połowę startego żółtego sera. Dodajemy jajko i orzechy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem kajeńskim.

Rozgrzewamy olej na patelni. Rozprowadzamy warstwę ciasta na całej patelni i smażymy na jednej stronie, aż ciasto zacznie być „suche” i zaczną robić się bąble. Po obróceniu smażymy, aż ciasto się zarumieni. Po usmażeniu wszystkich naleśników nakładamy do nich farsz i składamy naleśnik dwa razy na pół.

Naleśniki kładziemy w jednej wartswie do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, posypujemy je resztą startego żółtego sera i wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut.

Smacznego! :)

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Zupa szpinakowa z migdałami
Migdały dodadzą zupie charakterystycznego smaku i gęstej konsystencji. Składniki: 510 g...
Ciasteczka owsiane
Kruche ciasteczka owsiane to zdrowa przekąska i doskonały dodatek do gorącego kakao. &n...
Kapelusiki z grzybów nadziewane farszem cebulowym
Zespół, w którym pierwsze skrzypce gra cebula, czarne oliwki i odrobina szczypiorku, okazuje się nie...
Chłodnik litewski z botwinki
Podczas takiego upału, jak teraz, nie ma lepszej propozycji obiadowej jak chłodnik litewski. Prosty ...
Sernik wegański (RAW)
Orzech nerkowca jest bogatym źródłem tłuszczów roślinnych, potasu, wapnia, magnezu, fosforu, niacyny...
Pieczarkowe zapiekanki
Jesień to oczywiście czas na grzybobranie. Dla tych  z nas, którzy się nie wybiorą po leśne grzyby...

Komentarzy: 4

  • avatar
    sissy:

    pycha, właśnie zjadłam, ale z własnym nadzieniem ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    adrian:

    wydaje mi sie ze malo popularny jest ten rodzaj nalesnikow ….sprobowac mozna ale wątpie czy bedzie tak dobry…. ja bym zrobil na odwrot farsz ze szpinaku a sos z tych orzeszkow sera czy tam jogurtu

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ptyychu:

    ciekawy smak. bardzo smaczne, polecam!:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    marrta:

    jako wielbicielka szpinaku wiązałam większe nadzieję z tym przepisem

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.