Zwegowani » Dania główne, Dania smażone, Dania zapiekane

Naleśniki ze szpinakiem i serem


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 4
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (17 głosów)
Loading...Loading...

Propozycja dla miłośników naleśników nie tylko na słodko.

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta na naleśniki:

  • 2/3 szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki stołowe wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 200g rozdrobnionego szpinaku,
  • sól,
  • pieprz.

Szpinak – można wykorzystać, po uprzednim rozmrożeniu, połowę porcji łatwo dostępnego w sklepach rozdrobnionego, mrożonego szpinaku.

Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia do naleśników:

  • 1szklanka sera twarogowego,
  • 4 łyżki stołowe jogurtu,
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera,
  • 1 jajko,
  • garść orzechów włoskich lub orzechów nerkowca,
  • pieprz kajeński.

Przygotowanie ciasta na naleśniki

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy jajko, jogurt, wodę i olej. Po uprzednim wymieszaniu dodajemy szpinak i doprawiamy pieprzem.

Przygotowanie nadzienia do naleśników

Wymieszać ser biały, jogurt i połowę startego żółtego sera. Dodajemy jajko i orzechy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem kajeńskim.

Rozgrzewamy olej na patelni. Rozprowadzamy warstwę ciasta na całej patelni i smażymy na jednej stronie, aż ciasto zacznie być „suche” i zaczną robić się bąble. Po obróceniu smażymy, aż ciasto się zarumieni. Po usmażeniu wszystkich naleśników nakładamy do nich farsz i składamy naleśnik dwa razy na pół.

Naleśniki kładziemy w jednej wartswie do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, posypujemy je resztą startego żółtego sera i wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut.

Smacznego! :)

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Zapiekanka ziemniaczana z porem, brokułami i marchewką
Pieczone ziemniaki z warzywami i serem to sycąca propozycja na główne danie obiadowe. Zapiekankę moż...
Zupa czosnkowa z grzankami
Turecka zupa czosnkowa rodem z Anatolii to jedna z kolejnych propozycji wycieczki po światowych kuli...
Placki z białej kapusty
Placki? Kotlety? Bez różnicy, gdy posiłek pyszny :) A ten z pewnością na takie miano zasługuje. Kapu...
Gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną i twarogiem
Staropolskie przepisy, choć wszystkim znane, niekoniecznie często goszczą na domowych stołach. Popul...
Zupa krem z białych szparagów
Tym razem przepis na zupę z białych szparagów (tu zielona zupa szparagowa). Krem z białych szparagów...
Sałatka orzechowa z marchewką i winogronami
Kolejna propozycja na błyskawiczną, słodką i orzeźwiającą warzywno-owocową sałatkę. Składniki d...

Komentarzy: 4

  • avatar
    sissy:

    pycha, właśnie zjadłam, ale z własnym nadzieniem ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    adrian:

    wydaje mi sie ze malo popularny jest ten rodzaj nalesnikow ….sprobowac mozna ale wątpie czy bedzie tak dobry…. ja bym zrobil na odwrot farsz ze szpinaku a sos z tych orzeszkow sera czy tam jogurtu

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ptyychu:

    ciekawy smak. bardzo smaczne, polecam!:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    marrta:

    jako wielbicielka szpinaku wiązałam większe nadzieję z tym przepisem

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.