Propozycja dla miłośników naleśników nie tylko na słodko.
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta na naleśniki:
- 2/3 szklanki mąki,
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko,
- 3 łyżki stołowe wody,
- 1 łyżka oleju,
- 200g rozdrobnionego szpinaku,
- sól,
- pieprz.
Szpinak – można wykorzystać, po uprzednim rozmrożeniu, połowę porcji łatwo dostępnego w sklepach rozdrobnionego, mrożonego szpinaku.
Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia do naleśników:
- 1szklanka sera twarogowego,
- 4 łyżki stołowe jogurtu,
- 3/4 szklanki startego żółtego sera,
- 1 jajko,
- garść orzechów włoskich lub orzechów nerkowca,
- pieprz kajeński.
Przygotowanie ciasta na naleśniki
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy jajko, jogurt, wodę i olej. Po uprzednim wymieszaniu dodajemy szpinak i doprawiamy pieprzem.
Przygotowanie nadzienia do naleśników
Wymieszać ser biały, jogurt i połowę startego żółtego sera. Dodajemy jajko i orzechy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem kajeńskim.
Rozgrzewamy olej na patelni. Rozprowadzamy warstwę ciasta na całej patelni i smażymy na jednej stronie, aż ciasto zacznie być „suche” i zaczną robić się bąble. Po obróceniu smażymy, aż ciasto się zarumieni. Po usmażeniu wszystkich naleśników nakładamy do nich farsz i składamy naleśnik dwa razy na pół.
Naleśniki kładziemy w jednej wartswie do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, posypujemy je resztą startego żółtego sera i wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut.
Smacznego!
Comments
4 Responses to “Naleśniki ze szpinakiem i serem”