17878 Views |  Like

Naleśniki z cieciorką i serem

Do przygotowania farszu do naleśników można użyć różnych warzyw strączkowych (m.i n. „modnego” w miesiącach letnich bobu).

Podaję proporcje na około 8 naleśników.

Składniki na ciasto naleśnikowe

Naleśniki z cieciorką i serem

Naleśniki z cieciorką i serem

  • 2-3 jajka,
  • 1-1,5 szklanki mleka,
  • 0,5 -1 szklaki mąki,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • łyżeczka sody oczyszczonej (ew. proszku do pieczenia).

Składniki na farsz do naleśników

  • ok. 500 g ulubionego groszku lub fasolki (polecam cieciorkę w puszkach, ok. 2 puszki),
  • 1 ząbek czosnku,
  • odrobina białego pieprzu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • żółty ser pokrojony w kostkę lub starty – ok. 50 g,
  • sól do smaku (uwaga – warzywa w puszkach często są już słone, natomiast świeże należy ugotować w osolonej wodzie).

Przygotowanie

Ciasto robię zwykle na oko, stąd ta rozbieżność. Należy roztrzepać jajka, dodać do nich mleko i przyprawy, a następnie stopniowo dosypywać mąki, by powstałe ciasto było konsystencji śmietany  (jeśli jest zbyt rzadkie dodaj mąki, jeśli za gęste – mleka). Gotowe ciasto smażymy na średniej wielkości patelni.

Ugotowane warzywa (ew. odcedzone z puszki) trzeba rozgnieść widelcem i doprawić podanymi przyprawami, wraz z posiekanym drobno czosnkiem. Nie polecam miksowania blenderem, bo grozi to uzyskaniem efektu papki (czego osobiście nie lubię). Na koniec mieszamy tę masę z  żółtym serem.

Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i składamy je na pół. Przed podaniem podgrzewamy chwilę w (np. w mikrofalówce), żeby ser się roztopił. Można podawać same, lub z jakimś sosem (czosnkowym, pomidorowym…)

Smacznego :)