9379 Views |  1

Naleśniki razowe z tofu i truskawkami

Naleśniki razowe zrobione bez jajek i mleka krowiego, z serkiem sojowym i truskawkami. Połączenie mąki razowej i tofu daje pełny zestaw aminokwasów (białko pełnowartościowe). Smaczne i zdrowe.

Naleśniki razowe z tofu i truskawkami

Naleśniki razowe z tofu i truskawkami

Składniki na razowe naleśniki z tofu i truskawkami:

  • 1 szklanka mąki z pełnego przemiału,
  • 1 szklanka mąki białej pszennej,
  • 4  czubate łyżki zmielonego jasnego siemienia lnianego,
  • 4 do 5 szklanek mleka roślinnego (najlepiej migdałowe),
  • 1/5 szklanki oleju,
  • sól,
  • cukier brązowy (lub cokolwiek innego, co uważamy za zdrowe do słodzenia), do smaku.

Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać. Jeżeli naleśniki okażą się za gęste, to dolewamy mleka. Najlepiej dodać ciepłe mleko, aby siemię lniane szybciej wytworzyło „klej”.  Miksujemy wszystkie składniki w blenderze lub malakserze. Wychodzi ok. 14 naleśników.                                                                                                     

Nadzienie do razowych naleśników:

  • 1 kostka tofu (400 g),
  • 1 banan albo syrop z agawy,
  • mleko migdałowe (może też być sojowe albo kokosowe),
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Wszystkie składniki na nadzienie mieszamy w blenderze albo malakserze. Dodajemy taką ilość mleka, aby uzyskać kremową masę. Na upieczone naleśniki nakładamy ser, posypujemy pokrojonymi w kostkę truskawkami i zawijamy. Są smaczne i syte, po 2 naleśnikach nie ma miejsca na więcej :)