Naleśniki z mąki gryczanej mają zdecydowanie inny smak niż te, których smak pamiętamy z dzieciństwa Te, proponowane przez nas, choć równie delikatne, raczej nie zjemy na słodko Za to idealnie komponują się ze smakami znanymi z prowansalskiej kuchni.
Składniki ciasta na naleśniki gryczane (ok. 7-10 porcji)
- 500 g mąki gryczanej,
- 100 g mąki pszennej,
- 500-750 ml wody,
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- 150 g roztopionego masła,
- łyżeczka soli.
Składniki na nadzienie po prowansalsku
- 2-4 pomidory,
- czerwona cebula,
- kilka czarnych oliwek,
- mała papryczka chili,
- 3 ząbki czosnku,
- zioła prowansalskie,
- oregano (opcjonalnie),
- pieprz.
Do dużej miski wsypujemy obie mąki: gryczaną i pszenną, sól, a następnie jajka. Dokładnie mieszamy trzepaczką i dolewamy mleko i wodę (w przepisie jest mowa o 750 ml, po dodaniu 500 ml i wymieszaniu wody z resztą składników, ciasto było wystarczająco gęste, chociaż w smaku trochę mączne). Po otrzymaniu gładkiego ciasta dolewamy roztopione masło raz jeszcze dokładnie łącząc składniki.
Ciasto naleśnikowe smażymy na crepe lub rozgrzanej patelni. Do środka naleśników po prowansalsku wkładamy pokrojone drobno i usmażone warzywa -nadzienie. Naleśniki dekorujemy przekrojonymi pomidorami. Podajemy na ciepło.
Comments
4 Responses to “Naleśniki gryczane po prowansalsku”