Zwegowani » Dania główne, Dania smażone

Naleśniki gryczane po prowansalsku


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 4
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (5 głosów)
Loading...Loading...

Naleśniki z mąki gryczanej mają zdecydowanie inny smak niż te, których smak pamiętamy z dzieciństwa :) Te, proponowane przez nas, choć równie delikatne, raczej nie zjemy na słodko :) Za to idealnie komponują się ze smakami znanymi z prowansalskiej kuchni.

Naleśniki gryczane z pomidorem

Naleśniki gryczane z pomidorem

Składniki ciasta na naleśniki gryczane (ok. 7-10 porcji)

  • 500 g mąki gryczanej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 500-750 ml wody,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 150 g roztopionego masła,
  • łyżeczka soli.

Składniki na nadzienie po prowansalsku

  • 2-4 pomidory,
  • czerwona cebula,
  • kilka czarnych oliwek,
  • mała papryczka chili,
  • 3 ząbki czosnku,
  • zioła prowansalskie,
  • oregano (opcjonalnie),
  • pieprz.

Do dużej miski wsypujemy obie mąki: gryczaną i pszenną, sól, a następnie jajka. Dokładnie mieszamy trzepaczką i dolewamy mleko i wodę (w przepisie jest mowa o 750 ml, po dodaniu 500 ml i wymieszaniu wody z resztą składników, ciasto było wystarczająco gęste, chociaż w smaku trochę mączne). Po otrzymaniu gładkiego ciasta dolewamy roztopione masło raz jeszcze dokładnie łącząc składniki.

Ciasto naleśnikowe smażymy na crepe lub rozgrzanej patelni. Do środka naleśników po prowansalsku wkładamy pokrojone drobno i usmażone warzywa -nadzienie. Naleśniki dekorujemy przekrojonymi pomidorami. Podajemy na ciepło.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Bułeczki drożdżowe z serem feta
Bułeczki drożdżowe z fetą, grzybami i porem (zw. rozetami) to wyśmienity pomysł na kolację, którą mo...
Knedle z twarogiem
Inspiracje zagranicznymi kuchniami sprawiły, że dziś prezentujemy przepis na tradycyjną czeską potra...
Babeczki pomarańczowe
Święta bez aromatu pomarańczy? Mało kuszące :) Rosnące w piekarniku muffiny z pomarańczą i nutką mio...
Zupa ogórkowa na ostro
Kwaśna i pikantna zupa ogórkowa nie tylko zaostrzy apetyt, ale również korzystnie wpłynie na trawien...
Gulasz z seitanem
Przepis na danie z sejtanem (seitan), półproduktem o wysokiej zawartości białka. Seitan sprawdza się...
Szarlotka z żurawiną
Przepis na szarlotkę z jabłkami i świeżą żurawiną. Czas przygotowania: 30 min. + minimum 60 min. ...

Komentarzy: 4

  • avatar
    aga-aa:

    lubie naleśniki gryczane bo są bardziej sycące niż zwykłe, a mój żołądek nie ma dna ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kuchareczka:

    mialam wczoraj – ale z pomidorami, papryka i kukurydzą :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    karolina:

    wlasnie zrobilem na bardzo opoznione sniadanie – zjadlem jednego, alan 2 i juz pelni! do moich warzyw dodalam pieczrki. pycha:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ewelina:

    A ja znam naleśniki gryczane pod nazwą GALETTE z kuchni francuskiej. Kiedyś pewien Francuz mi je zaserwował. Dziś sobie po latach na nowo o nich przypomniałam :). Zrobiłam- tylko farsz według swojego przepisu robiłam do nich. I jestem tak przejedzona , że szok a zjadłam zaledwie jednego :D. Pyyyychotka :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.