Zwegowani » Dania główne, Dania smażone

Naleśniki gryczane po prowansalsku


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 4
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (5 głosów)
Loading...Loading...

Naleśniki z mąki gryczanej mają zdecydowanie inny smak niż te, których smak pamiętamy z dzieciństwa :) Te, proponowane przez nas, choć równie delikatne, raczej nie zjemy na słodko :) Za to idealnie komponują się ze smakami znanymi z prowansalskiej kuchni.

Naleśniki gryczane z pomidorem

Naleśniki gryczane z pomidorem

Składniki ciasta na naleśniki gryczane (ok. 7-10 porcji)

  • 500 g mąki gryczanej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 500-750 ml wody,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 150 g roztopionego masła,
  • łyżeczka soli.

Składniki na nadzienie po prowansalsku

  • 2-4 pomidory,
  • czerwona cebula,
  • kilka czarnych oliwek,
  • mała papryczka chili,
  • 3 ząbki czosnku,
  • zioła prowansalskie,
  • oregano (opcjonalnie),
  • pieprz.

Do dużej miski wsypujemy obie mąki: gryczaną i pszenną, sól, a następnie jajka. Dokładnie mieszamy trzepaczką i dolewamy mleko i wodę (w przepisie jest mowa o 750 ml, po dodaniu 500 ml i wymieszaniu wody z resztą składników, ciasto było wystarczająco gęste, chociaż w smaku trochę mączne). Po otrzymaniu gładkiego ciasta dolewamy roztopione masło raz jeszcze dokładnie łącząc składniki.

Ciasto naleśnikowe smażymy na crepe lub rozgrzanej patelni. Do środka naleśników po prowansalsku wkładamy pokrojone drobno i usmażone warzywa -nadzienie. Naleśniki dekorujemy przekrojonymi pomidorami. Podajemy na ciepło.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Zapiekanka z kaszy jaglanej ze śliwkami
Przyznaję, że z kaszą jaglaną zetknąłem się całkiem niedawno i jeszcze kilka miesięcy temu nie miałe...
Kuskus z fasolą szparagową i pomidorami
Kuskus z warzywami to bardzo uniwersalne danie. Sprawdza się zarówno jako sałatka na śniadanie czy k...
Ryż po tajsku w tortilli
Zestawienie ostrego, słodkiego i korzennego charakteru tworzy wspaniały bukiet aromatyczno-smakowy k...
Kaszotto z brokułem i tofu
Ekspresowa potrawa wymyślona wczoraj w ramach sprzątania lodówki :) Składniki na kaszotto z brokułe...
Tarta ze szpinakiem, kurkami i kozim serem
Szpinak, dość mocno dosmaczony czosnkiem, aromatyczny kozi ser i przywołujące jesienne skojarzenia k...
Pierniki mocno migdałowe
Ciasteczka dla miłośników migdałowych smaków. Pierniczki z dużą ilością pysznych orzeszków, miodu ...

Komentarzy: 4

  • avatar
    aga-aa:

    lubie naleśniki gryczane bo są bardziej sycące niż zwykłe, a mój żołądek nie ma dna ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kuchareczka:

    mialam wczoraj – ale z pomidorami, papryka i kukurydzą :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    karolina:

    wlasnie zrobilem na bardzo opoznione sniadanie – zjadlem jednego, alan 2 i juz pelni! do moich warzyw dodalam pieczrki. pycha:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ewelina:

    A ja znam naleśniki gryczane pod nazwą GALETTE z kuchni francuskiej. Kiedyś pewien Francuz mi je zaserwował. Dziś sobie po latach na nowo o nich przypomniałam :). Zrobiłam- tylko farsz według swojego przepisu robiłam do nich. I jestem tak przejedzona , że szok a zjadłam zaledwie jednego :D. Pyyyychotka :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.