Raz na jakiś czas można się zapomnieć Najprościej przy bardzo czekoladowym musie polanym bitą śmietaną Bo przecież czekolada jest zdrowa, zawiera magnez, żelazo i bardzo pozytywnie nastraja na każdą kolejną chwilę Czyż nie? :))
Przepis na 6 porcji.
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady (o 70 % zawartości kakao),
- 3 białka,
- 4 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku,
- bita śmietana,
- sól.
Kilka kostek czekolady kroimy wzdłuż obieraczką do warzyw wycinając z nich wiórki czekoladowe. Odkładamy je na bok.
Resztę czekolady dzielimy i wkładamy do garnuszka. Czekoladę sypiemy mlekiem w proszku. Całość podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając – do czasu aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem. Roztopioną czekoladę przekładamy do miseczki i pozostawiamy, by wystygła.
W tym czasie białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Łączymy ją z czekoladowym musem delikatnie mieszając.
Mus czekoladowy wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie sztywna konsystencja musu może utrzymać śmietanę. Schłodzoną bitą śmietanę wlewamy na wierzch kremu z czekoladą i rozkładamy na nim równomiernie.
Przed podaniem deser oprószamy wiórkami czekoladowymi. Mus – zamiast bitej śmietany – możemy polać zimną ubitą robotem kuchennym śmietanką (ok. 100 ml).
Comments
10 Responses to “Mus czekoladowy z bitą śmietaną”