6105 Views |  Like

Mus czekoladowy z bitą śmietaną

Raz na jakiś czas można się zapomnieć :) Najprościej przy bardzo czekoladowym musie polanym bitą śmietaną :) Bo przecież czekolada jest zdrowa, zawiera magnez, żelazo i bardzo pozytywnie nastraja na każdą kolejną chwilę :) Czyż nie? :))

Mus czekoladowy z bitą śmietaną

Mus czekoladowy z bitą śmietaną

Przepis na 6 porcji.

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady (o 70 % zawartości kakao),
  • 3 białka,
  • 4 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku,
  • bita śmietana,
  • sól.

Kilka kostek czekolady kroimy wzdłuż obieraczką do warzyw wycinając z nich wiórki czekoladowe. Odkładamy je na bok.

Resztę czekolady dzielimy i wkładamy do garnuszka. Czekoladę sypiemy mlekiem w proszku. Całość podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając – do czasu aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem. Roztopioną czekoladę przekładamy do miseczki i pozostawiamy, by wystygła.

W tym czasie białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Łączymy ją z czekoladowym musem delikatnie mieszając.

Mus czekoladowy wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie sztywna konsystencja musu może utrzymać śmietanę. Schłodzoną bitą śmietanę wlewamy na wierzch kremu z czekoladą i rozkładamy na nim równomiernie.

Przed podaniem deser oprószamy wiórkami czekoladowymi. Mus – zamiast bitej śmietany – możemy polać zimną ubitą robotem kuchennym śmietanką (ok. 100 ml).