Przepis na pyszne babeczki (muffiny) z malinami.
Składniki na około 12 malinowych muffinek:
- szklanka malin,
- 1,5 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta sody oczyszczonej,
- 0,5 szklanki oleju,
- 2 jajka,
- 0,25 szklanki mleka 2%.
Przygotowanie babeczek z malinami:
W dużej misce łączymy składniki suche (mąka, cukier, proszek, soda), w oddzielnej misce mieszamy składniki mokre (olej, jajka, mleko). Następnie łączymy obie mieszaniny łyżką. Gotową masę na babeczki przelewamy do foremek (po ok. 1 dużej łyżki). Do foremek na muffiny wciskamy owoce. Babeczki można też posypać migdałami.
Ciasto pieczemy ok. 15 minut w 180°C w piekarniku z termoobiegiem (bez niego odpowiednio dłużej, aż zrobią się rumiane).
Smacznego
Wartości odżywcze / 1 sztuka:
Kcal: 162
Białko: 2,65g
Tłuszcz: 9,6g
Węglowodany: 15,5g (w tym błonnik 1g)
Cholesterol: 31mg
Sód: 43mg, żelazo: 1,5mg, wapń: 44mg
Comments
15 Responses to “Muffinki z malinami”