4512 Views |  Like

Muffinki orkiszowo-ryżowe

Przepis na babeczki ryżowe z jabłkami i jagodami.

Muffinki orkiszowo-ryżowe

Muffinki orkiszowo-ryżowe

Przepis na muffiny orkiszowo-ryżowe (12 sztuk):

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 4 łyżki miękkiego masła,
  • 3/4 szklanki borówek lub innych owoców jagodowych,
  • 1 papierówka pokrojona w drobną kostkę,
  • 1 szklanka (250ml) brązowego ryżu,
  • 1/2 szklanki jasnej mąki orkiszowej,
  • 1/2 szklanki razowej mąki orkiszowej,
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli.

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ryż zmielić na mąkę – zrobiłam to w młynku do kawy, blender nie da rady.

Suche składniki wymieszać dokładnie ze sobą. Dodać masło, rozgnieść widelcem z mąką aż do drobnych grudek. Wlać maślankę, dodać jajka i wszystko wymieszać szybko mikserem do połączenia składników. Dodać owoce, wymieszać z ciastem łyżką.

Nałożyć ciasto do foremek do 3/4 wysokości. Muffinki piec ok. 25 minut lub do suchego patyczka. Polecam!

Zobacz również ciasteczka orkiszowe.