Przepis na babeczki ryżowe z jabłkami i jagodami.
Przepis na muffiny orkiszowo-ryżowe (12 sztuk):
- 2 jajka,
- 1 szklanka maślanki,
- 4 łyżki miękkiego masła,
- 3/4 szklanki borówek lub innych owoców jagodowych,
- 1 papierówka pokrojona w drobną kostkę,
- 1 szklanka (250ml) brązowego ryżu,
- 1/2 szklanki jasnej mąki orkiszowej,
- 1/2 szklanki razowej mąki orkiszowej,
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/2 szklanki brązowego cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli.
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ryż zmielić na mąkę – zrobiłam to w młynku do kawy, blender nie da rady.
Suche składniki wymieszać dokładnie ze sobą. Dodać masło, rozgnieść widelcem z mąką aż do drobnych grudek. Wlać maślankę, dodać jajka i wszystko wymieszać szybko mikserem do połączenia składników. Dodać owoce, wymieszać z ciastem łyżką.
Nałożyć ciasto do foremek do 3/4 wysokości. Muffinki piec ok. 25 minut lub do suchego patyczka. Polecam!
Zobacz również ciasteczka orkiszowe.
Comments
1 Responses to “Muffinki orkiszowo-ryżowe”