Idealny na randkę, czy deser po kolacji przy świecach, świetnie wpasuje się w małe-co-nieco po posiłku w japońskim stylu.
Składniki na Mitarashi Dango:
Na ciasto:
- mąka ryżowa,
- tofu,
- mleko sojowe.
Na sos:
- 100 ml wody,
- 2,5 łyżki sosu sojowego,
- 70 dag cukru,
- 1 łyżka mąki/skrobi kukurydzianej.
Na posypkę:
- 2 łyżki sezamu,
- 1 łyżka cukru trzcinowego.
Przygotowanie:
W moździerzu ucieramy sezam i cukier na jak najdrobniejszy pył.
Tofu wrzucamy do miski, dodajemy odrobinę mleka sojowego i miksujemy na jednolitą masę a następnie przekładamy do miski z mąką ryżową (tofu i mąki w proporcji 1:1) i zagniatamy ciasto na jednolitą masę (w razie problemów z wyrobieniem dodajemy odrobinkę wody). Kiedy będzie gotowe, ugniatamy z niego małe kuleczki (ze 100 gram tofu i 100 gram mąki powinno wyjść około 27 małych sztuk) i wrzucamy je do gotującej się wody. Wyjmujemy je około 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
W międzyczasie robimy sos: w garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier, sos sojowy i mąkę kukurydzianą, dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu aż do zgęstnienia płynu.
Kiedy kulki dango będą już gotowe, wyjmujemy je do miski z bardzo zimną wodą (można dodać kostki lodu), a następnie przekładamy na tacę. Nabijamy po 3-4 kulki na patyczki od szaszłyków, obtaczamy dokładnie w posypce bądź polewamy sosem i mamy deser gotowy do spożycia
Comments
2 Responses to “Mitarashi Dango – słodki deser dla zakochanych”