7234 Views |  Like

Mitarashi Dango – słodki deser dla zakochanych

Idealny na randkę, czy deser po kolacji przy świecach, świetnie wpasuje się w małe-co-nieco po posiłku w japońskim stylu.

Mitarashi Dango

Mitarashi Dango

Składniki na Mitarashi Dango:

Na ciasto:

  • mąka ryżowa,
  • tofu,
  • mleko sojowe.

Na sos:

  • 100 ml wody,
  • 2,5 łyżki sosu sojowego,
  • 70 dag cukru,
  • 1 łyżka mąki/skrobi kukurydzianej.

Na posypkę:

  • 2 łyżki sezamu,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego.

Przygotowanie:

W moździerzu ucieramy sezam i cukier na jak najdrobniejszy pył.

Tofu wrzucamy do miski, dodajemy odrobinę mleka sojowego i miksujemy na jednolitą masę a następnie przekładamy do miski z mąką ryżową (tofu i mąki w proporcji 1:1) i zagniatamy ciasto na jednolitą masę (w razie problemów z wyrobieniem dodajemy odrobinkę wody). Kiedy będzie gotowe, ugniatamy z niego małe kuleczki (ze 100 gram tofu i 100 gram mąki powinno wyjść około 27 małych sztuk) i wrzucamy je do gotującej się wody. Wyjmujemy je około 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

W międzyczasie robimy sos: w garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier, sos sojowy i mąkę kukurydzianą, dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu aż do zgęstnienia płynu.

Kiedy kulki dango będą już gotowe, wyjmujemy je do miski z bardzo zimną wodą (można dodać kostki lodu), a następnie przekładamy na tacę. Nabijamy po 3-4 kulki na patyczki od szaszłyków, obtaczamy dokładnie w posypce bądź polewamy sosem i mamy deser gotowy do spożycia :)