Pizza z pomidorem w wersji mini doskonale sprawdza się jako dobra i szybko przygotowana przystawka. Szczególnie, gdy w grę – jako spód do pizzy – wchodzi ciasto francuskie, które wystarczy tylko rozmrozić. Wypróbujcie sami tego lub innych przepisów z ciasta francuskiego oraz na pizzę wegetariańską.
Składniki na minipizzę z pomidorem i oliwkami
- 180 g ciasta francuskiego,
- 2 pomidory,
- kilka oliwek czarnych i zielonych (lub jednego rodzaju),
- ser żółty,
- oregano,
- bazylia,
- granulowany czosnek,
- sól, pieprz.
Na rozmrożonym i rozwałkowanym cieście francuskim wykrajamy szklanką okrągłe części. Wszystkie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (możemy go także lekko wysmarować olejem).
Na każdej minipizzy kładziemy plasterek pomidora i pokrojone oliwki. Wierzch oprószamy niewielką ilością startego sera żółtego. Doprawiamy przyprawami.
Przystawkę à la pizza z pomidorem pieczemy przez ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pizzę wyjmujemy, gdy ciasto się zarumieni i podajemy ciepłą.
Polecamy także błyskawiczną pizzę z ciasta tostowego.
Comments
4 Responses to “Minipizza z pomidorem i oliwkami”