11370 Views |  1

Minipizza z pomidorem i oliwkami

Pizza z pomidorem w wersji mini doskonale sprawdza się jako dobra i szybko przygotowana przystawka. Szczególnie, gdy w grę – jako spód do pizzy – wchodzi ciasto francuskie, które wystarczy tylko rozmrozić. Wypróbujcie sami tego lub innych przepisów z ciasta francuskiego oraz na pizzę wegetariańską.

Minipizza z pomidorem i oliwkami

Minipizza z pomidorem i oliwkami

Składniki na minipizzę z pomidorem i oliwkami

  • 180 g ciasta francuskiego,
  • 2 pomidory,
  • kilka oliwek czarnych i zielonych (lub jednego rodzaju),
  • ser żółty,
  • oregano,
  • bazylia,
  • granulowany czosnek,
  • sól, pieprz.

Na rozmrożonym i rozwałkowanym cieście francuskim wykrajamy szklanką okrągłe części. Wszystkie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (możemy go także lekko wysmarować olejem).

Na każdej minipizzy kładziemy plasterek pomidora i pokrojone oliwki. Wierzch oprószamy niewielką ilością startego sera żółtego. Doprawiamy przyprawami.

Przystawkę à la pizza z pomidorem pieczemy przez ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pizzę wyjmujemy, gdy ciasto się zarumieni i podajemy ciepłą.

Polecamy także błyskawiczną pizzę z ciasta tostowego.