Clafoutis to deser w postaci owoców zapiekanych po ciastem w naleśnikowym stylu. To świetne danie na lato, bo można użyć do niego każdych sezonowych owoców. Jest proste w przygotowaniu, pyszne, pięknie się prezentuje, a przy tym jest francuskie, więc można nieźle zaszpanować przed znajomymi lub rodziną 😉 Najsmaczniejsze jest na ciepło, ale można je jeść też na zimno, aczkolwiek wątpię, aby miało szansę doczekać wystygnięcia
Przepis na migdałowe clafoutis z renklodami (na 4 mniejsze lub 3 większe porcje):
- 2 szklanki wydrylowanych i pokrojonych na ósemki renklod (śliwek domowych) lub innych owoców,
- 1/3 szklanki mąki migdałowej,
- 1/3 szklanki razowej mąki orkiszowej,
- skórka otarta z 1 cytryny (najlepiej ekologicznej, niewoskowanej),
- 1/2 szklanki tłustej śmietanki (jeśli wolicie bardziej dietetycznie, użyjcie tylko mleka),
- 1/2 szklanki mleka (użyłam ryżowego),
- 3 jajka z chowu wolnowybiegowego,
- 1/4 szklanki syropu z agawy (lub brązowego cukru),
- garść płatków migdałowych.
Natłuszczamy formę o średnicy ok. 20 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Mąki mieszamy ze sobą. Trzepaczką lub mikserem lekko ubijamy ze sobą mleko, śmietankę, skórkę z cytryny i syrop z agawy. Dodajemy po jednym jajku dodając kolejne, gdy poprzednie połączy się z masą. Ciągle ubijając wsypujemy suche składniki miksując aż się połączą na gładką masę.
Na dno formy wykładamy śliwki, zalewamy je ciastem. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Zapiekamy ok. 30-45 minut aż nóż wbity w ciasto będzie suchy. Podajemy natychmiast lub lekko przestudzone. Polecam!
Comments
1 Responses to “Migdałowe clafoutis z renklodami”