16265 Views |  1

Migdałowe clafoutis z renklodami

Migdałowe clafoutis z renklodami

Migdałowe clafoutis z renklodami

Clafoutis to deser w postaci owoców zapiekanych po ciastem w naleśnikowym stylu. To świetne danie na lato, bo można użyć do niego każdych sezonowych owoców. Jest proste w przygotowaniu, pyszne, pięknie się prezentuje, a przy tym jest francuskie, więc można nieźle zaszpanować przed znajomymi lub rodziną 😉 Najsmaczniejsze jest na ciepło, ale można je jeść też na zimno, aczkolwiek wątpię, aby miało szansę doczekać wystygnięcia :)

Przepis na migdałowe clafoutis z renklodami (na 4 mniejsze lub 3 większe porcje):

  • 2 szklanki wydrylowanych i pokrojonych na ósemki renklod (śliwek domowych) lub innych owoców,
  • 1/3 szklanki mąki migdałowej,
  • 1/3 szklanki razowej mąki orkiszowej,
  • skórka otarta z 1 cytryny (najlepiej ekologicznej, niewoskowanej),
  • 1/2 szklanki tłustej śmietanki (jeśli wolicie bardziej dietetycznie, użyjcie tylko mleka),
  • 1/2 szklanki mleka (użyłam ryżowego),
  • 3 jajka z chowu wolnowybiegowego,
  • 1/4 szklanki syropu z agawy (lub brązowego cukru),
  • garść płatków migdałowych.

Natłuszczamy formę o średnicy ok. 20 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

Mąki mieszamy ze sobą. Trzepaczką lub mikserem lekko ubijamy ze sobą mleko, śmietankę, skórkę z cytryny i syrop z agawy. Dodajemy po jednym jajku dodając kolejne, gdy poprzednie połączy się z masą. Ciągle ubijając wsypujemy suche składniki miksując aż się połączą na gładką masę.

Na dno formy wykładamy śliwki, zalewamy je ciastem. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Zapiekamy ok. 30-45 minut aż nóż wbity w ciasto będzie suchy. Podajemy natychmiast lub lekko przestudzone. Polecam! :)