Smaczny dodatek do wielu wypieków, naleśników, gofrów i racuchów. Doskonały jako mus jabłkowy, który często występuje w przepisach bezjajecznych. Użyłam zamiast cukru melasę karobową, która nadała karmelowy posmak. Dodatek oleju sprawił, że przecier nabrał bardziej kremowej konsystencji. Polecam, można zrobić większą ilość i gorący mus przełożyć do słoika, zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu przez zimę. Dla pewności można 5 minut pasteryzować.
Składniki na masło jabłkowe:
- 1 kg jabłek raczej kwaśnych,
- 4-5 łyżek melasy karobowej (lub brązowego cukru),
- cukier wanilinowy,
- szczypta: cynamonu, kardamonu, imbiru,
- 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego.
Obrane jabłka bez gniazd nasiennych kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Podgrzewamy, dodajemy melasę. Gotujemy na malutkim ogniu przez godzinę, po czym dodajemy przyprawy i olej. Mus z jabłek rozgotowujemy wszystko do miękkości i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Smacznego,
Magda, vegabutik.pl
Comments
1 Responses to “Masło jabłkowe”