20072 Views |  1

Masło jabłkowe

Masło jabłkowe

Masło jabłkowe

Smaczny dodatek do wielu wypieków, naleśników, gofrów i racuchów. Doskonały jako mus jabłkowy, który często występuje w przepisach bezjajecznych. Użyłam zamiast cukru melasę karobową, która nadała karmelowy posmak. Dodatek oleju sprawił, że przecier nabrał bardziej kremowej konsystencji. Polecam, można zrobić większą ilość i gorący mus przełożyć do słoika, zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu przez zimę. Dla pewności można 5 minut pasteryzować.

Składniki na masło jabłkowe:

  • 1 kg jabłek raczej kwaśnych,
  • 4-5 łyżek melasy karobowej (lub brązowego cukru),
  • cukier wanilinowy,
  • szczypta: cynamonu, kardamonu, imbiru,
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego.

Obrane jabłka bez gniazd nasiennych kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Podgrzewamy, dodajemy melasę. Gotujemy na malutkim ogniu przez godzinę, po czym dodajemy przyprawy i olej. Mus z jabłek rozgotowujemy wszystko do miękkości i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Smacznego,

Magda, vegabutik.pl