Ciastka jak najbardziej nadają się na wigilijny stół. Kruche i maślane ciasteczka możemy polukrować i ozdobić kleczkami z jadalnego srebra lub kandyzowanymi wiśniami.
Składniki na maślane ciasteczka świąteczne
- 3 szklanki mąki (najlepiej tortowej),
- 0,5 szklanki cukru,
- szklanka masła (ok. półtora kostki),
- szczypta soli.
Składniki na lukier do ciastek:
- cukier puder,
- woda.
Masło ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę i sól. Ugniatamy(gdyby ciasto było zbyt suche, dodajemy jeszcze trochę masła). Po wyrobieniu gładkiego ciasta i wkładamy je na ok. 15 minut do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy i foremkami wycinamy dowolne kształty.
Ciasteczka rozkładamy na blasze wysmarowanej masłem. Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180°C.
Po wyjęciu nakładamy na nie lukier powstały z ok. 0,5 szklanki cukru pudru i odrobiny wody.
Maślane ciasteczka świąteczne przechowujemy pod przykryciem.