23964 Views |  1

Maślane ciasteczka świąteczne

Ciastka jak najbardziej nadają się na wigilijny stół. Kruche i maślane ciasteczka możemy polukrować i ozdobić kleczkami z jadalnego srebra lub kandyzowanymi wiśniami.

Maślane ciasteczka świąteczne

Maślane ciasteczka świąteczne

Składniki na maślane ciasteczka świąteczne

  • 3 szklanki mąki (najlepiej tortowej),
  • 0,5 szklanki cukru,
  • szklanka masła (ok. półtora kostki),
  • szczypta soli.

Składniki na lukier do ciastek:

  • cukier puder,
  • woda.

Masło ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę i sól. Ugniatamy(gdyby ciasto było zbyt suche, dodajemy jeszcze trochę masła). Po wyrobieniu gładkiego ciasta i wkładamy je na ok. 15 minut do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy i foremkami wycinamy dowolne kształty.

Ciasteczka rozkładamy na blasze wysmarowanej masłem. Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180°C.

Po wyjęciu nakładamy na nie lukier powstały z ok. 0,5 szklanki cukru pudru i odrobiny wody.

Maślane ciasteczka świąteczne przechowujemy pod przykryciem.