7907 Views |  Like

Makowiec

Zawijany makowiec z gotowej masy makowej zmieszanej z bakaliami i skórką pomarańczową pomaga zaoszczędzić trochę czasu dla siebie. Ciasto rośnie niczym bułeczki – jest zresztą tak samo kruche i chrupiące, środek jednak wypełnia wilgotna masa makowa. Takie połączenie nie tylko intryguje, ale przede wszystkim wyśmienicie smakuje! :) Polecamy przepis na kruche ciasto makowca.

Makowiec

Makowiec

Składniki na makowiec

  • masa makowa,
  • 400 g mąki,
  • 50 g drożdży,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 150 g masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • białko i żółtko (osobno),
  • szczypta soli.

Mąkę łączymy z posiekanym masłem. Mieszamy dodając drożdże rozpuszczone wcześniej w śmietanie. Do ciasta dodajemy cukier puder, sól, jajka i żółtko. Ugniatamy na elastyczną masę. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia (ok. pół godziny).

Z ciasta możemy przygotować kilka mniejszych ciast lub jedno duże. W przypadku mniejszych dzielimy ciasto na parę części i rozwałkowujemy je na kształt prostokąta (najlepiej najpierw rozwałkować je na cienką warstwę, a potem złożyć na pół, by stało się jeszcze dłuższe – im dłuższy prstokąt ciasta rozwałkujemy, tym większy wyjdzie nam makowiec).

Ciasto smarujemy białkiem. Nakładamy masę makową pozostawiając trzy brzegi ciasta (boki prostokąta) wolne od masy makowej. Zawijanie ciasta zaczynamy od brzegu z masą makową. Roladę formujemy starając się jej nie ugniatać i zwijać w luźny sposób. Brzegi doklejamy białkiem i przyklejamy do rolady.

Makowiec kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pozostawiamy na ok. pół godziny do wyrośnięcia w piekarniku rozgrzanym do 180°C.