Zawijany makowiec z gotowej masy makowej zmieszanej z bakaliami i skórką pomarańczową pomaga zaoszczędzić trochę czasu dla siebie. Ciasto rośnie niczym bułeczki – jest zresztą tak samo kruche i chrupiące, środek jednak wypełnia wilgotna masa makowa. Takie połączenie nie tylko intryguje, ale przede wszystkim wyśmienicie smakuje! Polecamy przepis na kruche ciasto makowca.
Składniki na makowiec
- masa makowa,
- 400 g mąki,
- 50 g drożdży,
- 3 łyżki śmietany,
- 150 g masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 jajka,
- białko i żółtko (osobno),
- szczypta soli.
Mąkę łączymy z posiekanym masłem. Mieszamy dodając drożdże rozpuszczone wcześniej w śmietanie. Do ciasta dodajemy cukier puder, sól, jajka i żółtko. Ugniatamy na elastyczną masę. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia (ok. pół godziny).
Z ciasta możemy przygotować kilka mniejszych ciast lub jedno duże. W przypadku mniejszych dzielimy ciasto na parę części i rozwałkowujemy je na kształt prostokąta (najlepiej najpierw rozwałkować je na cienką warstwę, a potem złożyć na pół, by stało się jeszcze dłuższe – im dłuższy prstokąt ciasta rozwałkujemy, tym większy wyjdzie nam makowiec).
Ciasto smarujemy białkiem. Nakładamy masę makową pozostawiając trzy brzegi ciasta (boki prostokąta) wolne od masy makowej. Zawijanie ciasta zaczynamy od brzegu z masą makową. Roladę formujemy starając się jej nie ugniatać i zwijać w luźny sposób. Brzegi doklejamy białkiem i przyklejamy do rolady.
Makowiec kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pozostawiamy na ok. pół godziny do wyrośnięcia w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Comments
6 Responses to “Makowiec”