- Przepisy wegetariańskie – wegetarianizm | Zwegowani.pl - http://zwegowani.pl -

Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym

Propozycja na danie może niezbyt urodziwe, ale za to pyszne. Słodko-ostry, orientalny posmak stanowi ciekawe urozmaicenie makaronowej monotonii.

Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym

Składniki na makaron z soczewicą w sosie pomidorowym:

Przygotowanie makaronu z soczewicą:
Soczewicę moczymy w chłodnej wodzie (przynajmniej 1 godzinę, można dłużej). Gotujemy w osolonej wodzie. Osobno gotujemy makaron. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na patelni na złoty kolor.

Do większego naczynia przesypujemy cebulę wraz z czosnkiem, dodajemy koncentrat pomidorowy i soczewicę, ugotowany makaron. Jeśli koncentrat jest zbyt gęsty, należy dodać ok. 0,5 szklanki przegotowanej wody. Doprawiamy łyżeczką cukru (b. ważne!), łyżeczką papryki ostrej oraz pieprzem, solą i oregano według uznania. Dokładnie mieszamy.

Najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu. Smacznego!

Szczegóły: