Makaron cannelloni z e szpinakiem to propozycja dla miłośników potraw zapiekanych w piekarniku. Zamiast bakłażana można wykorzystać także cukinię.
Składniki potrzebne do przygotowania farszu do cannelloni:
- 1 bakłażan (oberżyna),
- 225 g szpinaku,
- 2 rozgniecione ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka zmielonego kminku,
- kilka pieczarek pokrojonych w kostkę.
- sól i pieprz.
Szpinak – można wykorzystać połowę porcji łatwo dostępnego w sklepach rozdrobnionego, mrożonego szpinaku.
Składniki potrzebne do przygotowania sosu pomidorowego:
- 1 pokrojona cebula,
- 2 pokrojone ząbki czosnku,
- 800 g pokrojonych pomidorów,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka stołowa bazylii,
- kilka plasterków sera żółtego.
Można wykorzystać zarówno pomidory z puszki, jak i samemu pokroić pomidory po uprzednim ich sparzeniu i obraniu ze skórki.
W innej wersji farszu na cannelloni zamiast sera żółtego można wykorzystać plastry sera białego.
Przygotowanie farszu do cannelloni
Bakłażana kroimy w drobną kostkę i podsmażać go na rozgrzanym na patelni oleju przez kilka minut często mieszając. Do rozgrzanej oliwy dodajemy szpinak, rozgniecione ząbki czosnku, łyżeczkę kminku i pokrojone w kostki pieczarki. Następnie doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy przez kilka minut często mieszając. Po zdjęciu z ognia nakładamy łyżeczką farsz do makaronu cannelloni i układamy jedną warstwę makaronu w naczyniu żaroodpornym.
Przygotowanie sosu pomidorowego do cannelloni
W małym garnku rozgrzewamy olej, aby podsmażyć pokrojoną cebulę i pokrojone ząbki czosnku. Po chwili dodajemy pokrojone pomidory, łyżeczkę cukru oraz bazylię. Po doprowadzeniu sosu pomidorowego do wrzenia należy gotować go na wolnym ogniu przez 5 minut.
Cannelloni polewamy sosem pomidorowym, na wierzchu kładziemy starty ser zółty i wkładamy do rozgrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut.
Comments
5 Responses to “Makaron cannelloni z warzywami”