Zdrowy, bo bez cholesterolu, mało tego, tani i smaczny – majonez z ziemniaków. Możemy go użyć do kanapek, sałatek, sosów i zamiast śmietany do zabielania zup i sosów.
Składniki na majonez z ziemniaka:
- 2 średniej wielkości ziemniaki,
- 1/3 szklanki mleka sojowego lub wody,
- 1/4 szklanki oleju,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- przyprawy: pieprz ziołowy, sproszkowana cebula i czosnek do smaku (może być świeży czosnek – 1 ząbek).
Ziemniaki ugotowane i obrane ze skórki i jeszcze ciepłe miksujemy w blenderze wraz z resztą składników na gładką masę. Jeżeli majonez jest za gęsty, dodajemy trochę mleka i oleju, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Po zmiksowaniu ziemniaczany majonez wylewamy do naczynia i schładzamy w lodówce. Smacznego.
Comments
6 Responses to “Majonez z ziemniaka (bez cholesterolu)”