13921 Views |  3

Majonez z ziemniaka (bez cholesterolu)

Majonez z ziemniaka

Majonez z ziemniaka
fot. MBojko

Zdrowy, bo bez cholesterolu, mało tego, tani i smaczny – majonez z ziemniaków. Możemy go użyć do kanapek, sałatek, sosów i zamiast śmietany do zabielania zup i sosów.

Składniki na majonez z ziemniaka:

  • 2 średniej wielkości ziemniaki,
  • 1/3 szklanki mleka sojowego lub wody,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • przyprawy: pieprz ziołowy, sproszkowana cebula i czosnek do smaku (może być świeży czosnek – 1 ząbek).

Ziemniaki ugotowane i obrane ze skórki i jeszcze ciepłe miksujemy w blenderze wraz z resztą składników na gładką masę. Jeżeli majonez jest za gęsty, dodajemy trochę mleka i oleju, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Po zmiksowaniu ziemniaczany majonez wylewamy do naczynia i schładzamy w lodówce. Smacznego.