Superproste i superszybkie w przygotowaniu lody pomimo swojej lodowatości potrafią podnieść temperaturę;-) Odpowiedni dobór składników (większość z nich to afrodyzjaki) połączona została w afrodyzjak idealny. Ze względu na obecność alkoholu deser dozwolony tylko dla dorosłych. Oryginalną wersję, bez mojej małej modyfikacji w postaci chilli, znajdziecie na stronie Davida Lebovitza, mojego kuchennego guru.
Składniki na 6 lodów bananowych z czekoladą:
- 1 duży, bardzo dojrzały banan obrany ze skórki,
- 55 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
- 6 łyżek mleka,
- 6 łyżek likieru Baileys,
- 1 łyżka ciemnego rumu (np. czeski Tuzemak),
- szczypta chili (mogą być dwie lub trzy).
Przygotowanie:
- Rozpuść czekoladę z mlekiem (w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej).
- Rozgnieć widelcem banana na gładką masę.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki.
- Przelej do foremek na lody lub do pojemnika i włóż do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.
Comments
3 Responses to “Lody czekoladowo-bananowe – afrodyzjak na talerzu”