Owoce i kasza manna to wprost niebywałe połączenie. Niebywałe ze względu na pyszny smak: delikatny, nieprzesadnie słodki. Taka właśnie jest legumina – deser wykorzystujący produkty mączne. Można ją podawać z dżemem lub bezpośrednio ze świeżymi owocami, np. truskawkami, które odciągną uczucie słodkości. Legumina smakuje wyśmienicie także z bitą śmietaną oraz smażonymi owocami. Zachęcamy – spróbujcie.
Składniki:
- 4-6 łyżek kaszy manny,
- 0,5 l mleka,
- 2 łyżki cukru cynamonowego,
- 2 łyżki cukru wanilinowego,
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka,
- 0,33 szklanki śmietanki do kawy,
- sól.
Kaszę mieszamy z niewielką ilością zimnego mleka. Resztę mleka przelewamy do garnka i gotujemy dodając cukier cynamonowy i cukier wanilinowy.
Do gotującego się mleka wlewamy kaszę mannę. Solimy i gotujemy.
Zdejmujemy z ognia. Wlewamy śmietankę, resztę cukru i ubite wcześniej z cukrem jajka. Leguminę miksujemy na puszystą masę. Deser przed podaniem trzymamy w lodówce.
Comments
11 Responses to “Legumina z kaszy manny i owoców”