5996 Views |  Like

Legumina z kaszy manny i owoców

Owoce i kasza manna to wprost niebywałe połączenie. Niebywałe ze względu na pyszny smak: delikatny, nieprzesadnie słodki. Taka właśnie jest legumina – deser wykorzystujący produkty mączne. Można ją podawać z dżemem lub bezpośrednio ze świeżymi owocami, np. truskawkami, które odciągną uczucie słodkości. Legumina smakuje wyśmienicie także z bitą śmietaną oraz smażonymi owocami. Zachęcamy – spróbujcie.

Legumina z kaszy manny i owoców

Legumina z kaszy manny i owoców

Składniki:

  • 4-6 łyżek kaszy manny,
  • 0,5 l mleka,
  • 2 łyżki cukru cynamonowego,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka,
  • 0,33 szklanki śmietanki do kawy,
  • sól.

Kaszę mieszamy z niewielką ilością zimnego mleka. Resztę mleka przelewamy do garnka i gotujemy dodając cukier cynamonowy i cukier wanilinowy.

Do gotującego się mleka wlewamy kaszę mannę. Solimy i gotujemy.

Zdejmujemy z ognia. Wlewamy śmietankę, resztę cukru i ubite wcześniej z cukrem jajka. Leguminę miksujemy na puszystą masę. Deser przed podaniem trzymamy w lodówce.