Lasagne to pyszne i kolorowe danie przekładane sosem pomidorowym i przykryte gęstym sosem serowym. Warto ją czasem przygotować, bo gwarantuje przednią ucztę.
Składniki na lazanię z cukinią i brokułami
- pół cukinii,
- 2 rozgniecione ząbki czosnku,
- cebula,
- 1,5 szklanki pomidorów z puszki
- 2 różne papryki,
- 6 pieczarek,
- miąższ dyni,
- 6 różyczek brokułu,
- cukinia,
- 1/2 łyżeczki chili,
- 2 łyżki stołowe bazylii,
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminku,
- 6 surowych płatów lazanii,
- sól, pieprz.
Składniki na sos serowy
- 2 łyżki stołowe masła lub margaryny,
- 1 łyżka mąki,
- 1 jajko,
- 2/3 szklanki wywaru z warzyw,
- 1,25 szklanki mleka,
- 2/4 szklanki startego sera żółtego,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 1 łyżka bazylii.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy czosnek, pokrojoną cebulę. Po 2 minutach dodajemy wypestkowaną i pokrojoną w kostkę paprykę, miąższ dyni oraz plasterki pieczarek i cukinii. Smażymy mieszając przez kolejne pięć minut. Dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy bazylią, solą i pieprzem.
Gdy sos pomidorowy jest już gotowy, możemy zająć się przygotowaniem sosu serowego. W garnku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy mąkę. Smażymy, stale mieszając. Zdejmujemy na chwilę z ognia i mieszając wlewamy mleko. Wstawiamy z powrotem na gaz. Dodajemy połowę startego sera i musztardę. Gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje.
Układamy płaty lazanii w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy połową sosu, cukinią i brokułami. Wykładamy kolejną warstwę lazanii i sosu pomidorowego. Wierzch polewamy sosem serowym i startym serem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Przygotowane lazanię serwujemy na ciepło. Smacznego:)
Comments
6 Responses to “Lazania z cukinią i brokułami”