12881 Views |  Like

Lazania z cukinią i brokułami

Lasagne to pyszne i kolorowe danie przekładane sosem pomidorowym i przykryte gęstym sosem serowym. Warto ją czasem przygotować, bo gwarantuje przednią ucztę.

Lazania

Lazania

Składniki na lazanię z cukinią i brokułami

  • pół cukinii,
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 1,5 szklanki pomidorów z puszki
  • 2 różne papryki,
  • 6 pieczarek,
  • miąższ dyni,
  • 6 różyczek brokułu,
  • cukinia,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 2 łyżki stołowe bazylii,
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku,
  • 6 surowych płatów lazanii,
  • sól, pieprz.

Składniki na sos serowy

  • 2 łyżki stołowe masła lub margaryny,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 jajko,
  • 2/3 szklanki wywaru z warzyw,
  • 1,25 szklanki mleka,
  • 2/4 szklanki startego sera żółtego,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 łyżka bazylii.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy czosnek, pokrojoną cebulę. Po 2 minutach dodajemy wypestkowaną i pokrojoną w kostkę paprykę, miąższ dyni oraz plasterki pieczarek i cukinii. Smażymy mieszając przez kolejne pięć minut. Dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy bazylią, solą i pieprzem.

Gdy sos pomidorowy jest już gotowy, możemy zająć się przygotowaniem sosu serowego. W garnku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy mąkę. Smażymy, stale mieszając. Zdejmujemy na chwilę z ognia i mieszając wlewamy mleko. Wstawiamy z powrotem na gaz. Dodajemy połowę startego sera i musztardę. Gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje.

Układamy płaty lazanii w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy połową sosu, cukinią i brokułami. Wykładamy kolejną warstwę lazanii i sosu pomidorowego. Wierzch polewamy sosem serowym i startym serem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.

Przygotowane lazanię serwujemy na ciepło. Smacznego:)