Lazania (wł. lasagne) to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań włoskich. Nazwa ta oznacza także makaron, z którego robiona jest potrawa. Włoska kuchnia często kojarzona jest z makaronem, serami, pomidorami i ziołami. To danie, choć nie odbiega od „stereotypu”, jest proste, pyszne i oczywiście mocno serowe
Składniki na lazanię serową ze słonecznikiem
- ok. 8 płatów makaronu lazanii (na 4 warstwy),
- 200 g pomidorów z puszki,
- 125 g sera białego,
- 4 łyżki sera żółtego,
- 125 g mozzarelli,
- 250 g przecieru pomidorowego,
- jajko,
- 40 g pestek słonecznika,
- olej słonecznikowy,
- suszona bazylia,
- tymianek,
- oregano,
- czarny pieprz.
Ser biały mieszamy z drobno zmielonymi pestkami słonecznika, startym serem żółtym i jajkiem. Przyprawiamy pieprzem i ziołami (jeśli chcemy, by danie nie było zbyt słone z powodu obecności mozzarelli w lazanii, dodajmy trochę więcej ziół). Całość mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem słonecznikowym, a dno niewielką ilością przecieru pomidorowego. Na wierzch kładziemy pierwszą warstwę makaronu. Smarujemy ją koncentratem pomidorowym. Kolejno nakładamy masę serowo-słonecznikową, a następnie plasterki pokrojonej mozzarelli. Czwartą, ostatnią warstwę makaronu, przykrywamy sosem pomidorowym i resztkami startego sera żółtego. Wierzch lazanii oprószamy pozostałymi pestkami słonecznika.
Lazanię pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 175° C. Podajemy ciepłe, przybrane listkami bazylii lub kruchą sałatą.
Comments
7 Responses to “Lazania serowa ze słonecznikiem”