17816 Views |  1

Lazania serowa ze słonecznikiem

Lazania (wł. lasagne) to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań włoskich. Nazwa ta oznacza także makaron, z którego robiona jest potrawa. Włoska kuchnia często kojarzona jest z makaronem, serami, pomidorami i ziołami. To danie, choć nie odbiega od „stereotypu”, jest proste, pyszne i oczywiście mocno serowe :)

Lazania serowa ze słonecznikiem

Lazania serowa ze słonecznikiem

Składniki na lazanię serową ze słonecznikiem

  • ok. 8 płatów makaronu lazanii (na 4 warstwy),
  • 200 g pomidorów z puszki,
  • 125 g sera białego,
  • 4 łyżki sera żółtego,
  • 125 g mozzarelli,
  • 250 g przecieru pomidorowego,
  • jajko,
  • 40 g pestek słonecznika,
  • olej słonecznikowy,
  • suszona bazylia,
  • tymianek,
  • oregano,
  • czarny pieprz.

Ser biały mieszamy z drobno zmielonymi pestkami słonecznika, startym serem żółtym i jajkiem. Przyprawiamy pieprzem i ziołami (jeśli chcemy, by danie nie było zbyt słone z powodu obecności mozzarelli w lazanii, dodajmy trochę więcej ziół). Całość mieszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem słonecznikowym, a dno niewielką ilością przecieru pomidorowego. Na wierzch kładziemy pierwszą warstwę makaronu. Smarujemy ją koncentratem pomidorowym. Kolejno nakładamy masę serowo-słonecznikową, a następnie plasterki pokrojonej mozzarelli. Czwartą, ostatnią warstwę makaronu, przykrywamy sosem pomidorowym i resztkami startego sera żółtego. Wierzch lazanii oprószamy pozostałymi pestkami słonecznika.

Lazanię pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 175° C. Podajemy ciepłe, przybrane listkami bazylii lub kruchą sałatą.