Langosze to węgierskie placki z ciasta drożdżowego z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Smaży się je jak racuchy. W sezonie cukiniowym spróbowałam dodać tego warzywa i efekt był bardzo ciekawy – smak placków zyskał dzięki delikatności cukinii.
Składniki na langosz z cukinią
- 3-4 ugotowane ziemniaki,
- pół cukinii,
- 30 g świeżych drożdży,
- 2, 5 szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka cukru,
- ½ szklanki oleju,
- ½ szklanki letniego mleka,
- ok. ½ szklanki letniej wody,
- łyżeczka soli,
- olej do smażenia.
Cukinię obieramy, kroimy (bez pestek) i dusimy na oleju do miękkości. Obrane ziemniaki (najlepiej jeszcze ciepłe) rozgniatamy na masę, podobnie robimy z cukinią. Warzywa studzimy (mogą być letnie).
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru w miseczce i rozpuszczamy w letnim mleku. Posypujemy mąką po wierzchu i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby rozczyn podwoił objętość.
Do mąki dosypujemy sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy olej (w temperaturze pokojowej) i dodajemy, mieszając ziemniaki i cukinię oraz tyle letniej wody, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Ubijamy je ukośnymi ruchami drewnianej łyżki do chwili, gdy będzie odstawać od ścian naczynia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny, do podwojenia objętości.
Rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oleju (placki bardzo go wchłaniają) i kładziemy owalne placki, po kilka sztuk. Przykrywamy pokrywką i smażymy tak do ścięcia się ich powierzchni i przyrumienienia spodów. Potem je odwracamy i dosmażamy bez przykrycia. Uzupełniamy olej w trakcie smażenia. Każdy langosz układamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby odsączyć tłuszcz.
Langosze z cukinii podaje się przeważnie z gotowaną kiszoną kapustą, ale są smaczne i bez tego dodatku.
Comments
5 Responses to “Langosz z cukinią”