16565 Views |  Like

Langosz z cukinią

Langosze to węgierskie placki z ciasta drożdżowego z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Smaży się je jak racuchy. W sezonie cukiniowym spróbowałam dodać tego warzywa i efekt był bardzo ciekawy – smak placków zyskał dzięki delikatności cukinii.

Langosz z cukinią

Langosz z cukinią

Składniki na langosz z cukinią

  • 3-4 ugotowane ziemniaki,
  • pół cukinii,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 2, 5 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka cukru,
  • ½ szklanki oleju,
  • ½ szklanki letniego mleka,
  • ok. ½ szklanki letniej wody,
  • łyżeczka soli,
  • olej do smażenia.

Cukinię obieramy, kroimy (bez pestek) i dusimy na oleju do miękkości. Obrane ziemniaki (najlepiej jeszcze ciepłe) rozgniatamy na masę, podobnie robimy z cukinią. Warzywa studzimy (mogą  być letnie).

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru w miseczce i rozpuszczamy w letnim mleku. Posypujemy mąką po wierzchu i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby rozczyn podwoił objętość.

Do mąki dosypujemy sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i mieszamy drewnianą łyżką.  Wlewamy olej (w temperaturze pokojowej) i dodajemy, mieszając ziemniaki i cukinię oraz tyle letniej wody, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Ubijamy je ukośnymi ruchami drewnianej łyżki do chwili, gdy będzie odstawać od ścian naczynia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny, do podwojenia objętości.

Rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oleju (placki bardzo go wchłaniają) i kładziemy owalne placki, po kilka sztuk. Przykrywamy pokrywką i smażymy tak do ścięcia się ich powierzchni i przyrumienienia spodów. Potem je odwracamy i dosmażamy bez przykrycia. Uzupełniamy olej w trakcie smażenia. Każdy langosz układamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby odsączyć tłuszcz.

Langosze z cukinii podaje się przeważnie z gotowaną kiszoną kapustą, ale są smaczne i bez tego dodatku.