Kuskus z warzywami to bardzo uniwersalne danie. Sprawdza się zarówno jako sałatka na śniadanie czy kolację, jak i jako potrawka i dodatek do dań obiadowych. Lekkie, zdrowe i pyszne
Składniki na kuskus z fasolą szparagową, cebulą, kukurydzą i pomidorami
- 300 g zielonej fasoli szparagowej,
- 300 g kaszy kuskus,
- 350 g pomidorów koktajlowych (cherry),
- cebula,
- 220 g kukurydzy z puszki,
- 425 ml bulionu warzywnego (z 1 kostki, na pół litra),
- łyżka masła,
- oliwa z oliwek,
- tymianek,
- sól, pieprz.
Posiekaną cebulę smażymy w rondelku lub na patelni. Dodajemy fasolę szparagową i 125 ml wywaru warzywnego. Gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu przez ok. 8 minut.
Resztę bulionu gotujemy z łyżką oliwy z oliwek. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy kaszę kuskus. mieszając. Odstawiamy na chwilę (ok. 5 minut), by kuskus wchłonął płyn.
Do kaszy dodajemy pokrojone w ósemki pomidory, kukurydzę, fasolę i cebulę. Oprószamy tymiankiem i doprawiamy solą i pieprzem. Kuskus podajemy z warzywami, z sosem jogurtowym lub z jogurtem.
Comments
5 Responses to “Kuskus z fasolą szparagową i pomidorami”