6981 Views |  Like

Kuskus z fasolą szparagową i pomidorami

Kuskus z warzywami to bardzo uniwersalne danie. Sprawdza się zarówno jako sałatka na śniadanie czy kolację, jak i jako potrawka i dodatek do dań obiadowych. Lekkie, zdrowe i pyszne :)

Składniki na kuskus z fasolą szparagową, cebulą, kukurydzą i pomidorami

Kuskus z fasolą szparagową i pomidorami

Kuskus z fasolą szparagową i pomidorami

  • 300 g zielonej fasoli szparagowej,
  • 300 g kaszy kuskus,
  • 350 g pomidorów koktajlowych (cherry),
  • cebula,
  • 220 g kukurydzy z puszki,
  • 425 ml bulionu warzywnego (z 1 kostki, na pół litra),
  • łyżka masła,
  • oliwa z oliwek,
  • tymianek,
  • sól, pieprz.

Posiekaną cebulę smażymy w rondelku lub na patelni. Dodajemy fasolę szparagową i 125 ml wywaru warzywnego. Gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu przez ok. 8 minut.

Resztę bulionu gotujemy z łyżką oliwy z oliwek. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy kaszę kuskus. mieszając. Odstawiamy na chwilę (ok. 5 minut), by kuskus wchłonął płyn.

Do kaszy dodajemy pokrojone w ósemki pomidory, kukurydzę, fasolę i cebulę. Oprószamy tymiankiem i doprawiamy solą i pieprzem. Kuskus podajemy z warzywami, z sosem jogurtowym lub z jogurtem.