1220 Views |  Like

Kulki ziemniaczane

Ten przepis można śmiało wykorzystać do obiadu bez konieczności lepienia kuleczek ziemniaczanych, ale po prostu – smażąc ziemniaki z cebulą. Czasem jednak warto zaskoczyć gości czy nawet domowników czymś oryginalnym, a do tego nietrudnym. Podajemy zatem przepis na kulki ziemniaczane z zielonym groszkiem:)

Kulki ziemniaczane

Kulki ziemniaczane

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 100 g groszku,
  • 4 dymki (lub pół małej cebuli/ szalotki),
  • sok z połowy cytryny,
  • mąka,
  • oregano,
  • kolendra,
  • sól, pieprz.

Ziemniaki, pozostawione w mundurkach, gotujemy aż staną się miękkie. Obieramy je i rozgniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę.

Posiekane dymki łączymy z groszkiem, większą ilością kolendry (by zneutralizować kwaśny smak cytryny), oregano, solą, pieprzem oraz z sokiem z cytryny. Całość lekko rozgniatamy łyżką lub kulą do ucierania. Dokładnie mieszamy i dodajemy do ziemniaków.

Z masy – w zależności od wielkości kulek – przygotowujemy od ok. 10-20 kuleczek ziemniaczanych. Obtaczamy je w mące i smażymy na małej ilości oleju, obracając kuleczki tak, by zarumieniły się z każdej strony.

Kulki ziemniaczane możemy podać z np. sosem czosnkowym typu tzatziki lub pomidorowym albo z surówkami.