Zwegowani » Dania główne, Dania smażone, Kuchnia wegańska, Przepisy na Sylwestra

Kulki ziemniaczane


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 16
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (8 głosów)
Loading...Loading...

Ten przepis można śmiało wykorzystać do obiadu bez konieczności lepienia kuleczek ziemniaczanych, ale po prostu – smażąc ziemniaki z cebulą. Czasem jednak warto zaskoczyć gości czy nawet domowników czymś oryginalnym, a do tego nietrudnym. Podajemy zatem przepis na kulki ziemniaczane z zielonym groszkiem:)

Kulki ziemniaczane

Kulki ziemniaczane

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 100 g groszku,
  • 4 dymki (lub pół małej cebuli/ szalotki),
  • sok z połowy cytryny,
  • mąka,
  • oregano,
  • kolendra,
  • sól, pieprz.

Ziemniaki, pozostawione w mundurkach, gotujemy aż staną się miękkie. Obieramy je i rozgniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę.

Posiekane dymki łączymy z groszkiem, większą ilością kolendry (by zneutralizować kwaśny smak cytryny), oregano, solą, pieprzem oraz z sokiem z cytryny. Całość lekko rozgniatamy łyżką lub kulą do ucierania. Dokładnie mieszamy i dodajemy do ziemniaków.

Z masy – w zależności od wielkości kulek – przygotowujemy od ok. 10-20 kuleczek ziemniaczanych. Obtaczamy je w mące i smażymy na małej ilości oleju, obracając kuleczki tak, by zarumieniły się z każdej strony.

Kulki ziemniaczane możemy podać z np. sosem czosnkowym typu tzatziki lub pomidorowym albo z surówkami.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Cukinia zapiekana z serem
Zarówno cukinia, jak i kabaczek, jest smacznym, dietetycznym warzywem, którego zastosowanie w kuchni...
Tarta z serem na cieście francuskim
Tarta (quiche), jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej, tym razem nie na kruchym cieście...
Wiosenne kanapki
Kolorowe kanapki możemy serwować nie tylko znak nadchodzącej wiosny. Większość produktów dostępna ...
Risotto z kalarepą i kozim serem
Ryż z kalarepą - przepis na dwie osoby. Składniki na risotto z kalarepą i kozim serem 2 ka...
Witariański sernik z polewą dyniową (RAW)
Przepis na surowy (raw), witariański sernik z polewą dyniową. Składniki na witariańskie ciast...
Kotlety sojowo-ziemniaczane z serem fetą i sosem pomidorowym
Przepis na sojowe kotlety wegetariańskie. Jeśli ktoś nie chce, może zastosować przepis bez fety, też...

Komentarzy: 16

  • avatar
    margot:

    to ja poproszę jedna porcje na kolacje dziś:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kuchareczka:

    Jaki świetny pomysl, żeby do kulek nie dodawać mąki, dopiero przy smazeniu :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    cudawianki:

    mnie tez sie podoba ten pomysl! :-)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    zawszepolka:

    I ja i ja mysle ze Margot sie ze mna podzieli :))))

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kawusia35:

    Mój synek już sobie takie zamówił,tylko że bez groszku.Ja oczywiście sobie zrobię z groszkiem.Fajny pomysł.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    olalala:

    Super! Uwielbiam połączenie cebula – ziemniaki :). Mniam!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Casiapaw:

    Fajne. Bo proste a pomysłowe! :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    aga:

    fajowe i bardzo pomysłowe :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anka:

    Mniam… mniam… oceniłam na 5 ten przepis. Uwielbiam ziemniaki i sądzę, że takie własnie są przepyszne.
    Pozdrawiam,

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ola;p:

    Boskie są,zdaje mi się ,że już kiedyś je robiła moja mama:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Cezonia:

    Kuleczki ziemniaczane to jest to! Uwielbiam je! Robiłam w posypce chilli i były świetne. Ale z takim „wsadem” groszkowym muszą być pyszne :) I bardzo syte ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Emma:

    Uwielbiam wszelkie dania z ziemniaków. i niedawno polubiłam groszek takze danie pierwsza klasa ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ANETA:

    hm super pomysł zrobię gorszej połowie ;) – pozdrawiam

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    KATINKA:

    Dziś zrobiłam sobie na śniadanio-obiad te kulki :) tylko trochę zmieniłam proporcje (na korzyść groszku ;) )
    Pyszne danie:) polecam

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Justaa:

    fajny pomysł odmiana dla kotletow sojowych ktore czesto goszcza u mnie na stole
    zrobilam je wlasnie w postaci kotletow z salatka z kapusty pekińskiej i obowiazkowo moj ulubiony sos tzatziki.smacznie i sycaco
    dzieki za przepis:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Karolina:

    Mój chłopak nie może jeść ani mięsa, ani jajka, więc ciągle szukam to nowszych przepisów.

    Trafiłam dziś na ten i wlaśnie jesteśmy po obiedzie – takie kotleciki są mega!!! W połączeniu z gęstym sosem pomidorowo – grzybowym oraz surówką z kapusty na słodko-kwaśno stanowia wspaniały obiad. Bardzo dziękuję za ten przepis!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.