Zwegowani » Dania główne, Dania smażone, Kuchnia wegańska, Przepisy na Sylwestra

Kulki ziemniaczane


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 16
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (8 głosów)
Loading ... Loading ...

Ten przepis można śmiało wykorzystać do obiadu bez konieczności lepienia kuleczek ziemniaczanych, ale po prostu – smażąc ziemniaki z cebulą. Czasem jednak warto zaskoczyć gości czy nawet domowników czymś oryginalnym, a do tego nietrudnym. Podajemy zatem przepis na kulki ziemniaczane z zielonym groszkiem:)

Kulki ziemniaczane

Kulki ziemniaczane

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 100 g groszku,
  • 4 dymki (lub pół małej cebuli/ szalotki),
  • sok z połowy cytryny,
  • mąka,
  • oregano,
  • kolendra,
  • sól, pieprz.

Ziemniaki, pozostawione w mundurkach, gotujemy aż staną się miękkie. Obieramy je i rozgniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę.

Posiekane dymki łączymy z groszkiem, większą ilością kolendry (by zneutralizować kwaśny smak cytryny), oregano, solą, pieprzem oraz z sokiem z cytryny. Całość lekko rozgniatamy łyżką lub kulą do ucierania. Dokładnie mieszamy i dodajemy do ziemniaków.

Z masy – w zależności od wielkości kulek – przygotowujemy od ok. 10-20 kuleczek ziemniaczanych. Obtaczamy je w mące i smażymy na małej ilości oleju, obracając kuleczki tak, by zarumieniły się z każdej strony.

Kulki ziemniaczane możemy podać z np. sosem czosnkowym typu tzatziki lub pomidorowym albo z surówkami.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Sos winegret
Jest wiele sposobów na przygotowanie sosu winegret. My proponujemy przepis na najpopularniejszy chyb...
Szparagi z grilla z dipem paprykowym
Warzywa z grilla są nie tylko niezwykle smaczną i chrupiącą (szczególnie główki!) przekąską, ale prz...
Surówka z burakami, kukurydzą i selerem
Buraki mogą się z pewnością pojawić na stole wigilijnym nie tylko w formie czerwonego barszczu. Dosk...
Kotlety ziołowe z tofu i płatkami owsianymi
Ten przepis na kolorowe kotlety wegańskie - pokryte zarumienionymi płatkami owsianymi i zielonymi dr...
Dip czosnkowy
Przepis na super dip czosnkowy. Składniki dip czosnkowy (ilość składników zależy od indywidualnych ...
Zemdlony imam, czyli zapiekany bakłażan
Uwielbiam bakłażana, więc każdy kolejny przepis mnie cieszy, a ten, mimo że składniki i przygotowa...

Komentarzy: 16

  • avatar
    margot:

    to ja poproszę jedna porcje na kolacje dziś:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kuchareczka:

    Jaki świetny pomysl, żeby do kulek nie dodawać mąki, dopiero przy smazeniu :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    cudawianki:

    mnie tez sie podoba ten pomysl! :-)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    zawszepolka:

    I ja i ja mysle ze Margot sie ze mna podzieli :))))

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kawusia35:

    Mój synek już sobie takie zamówił,tylko że bez groszku.Ja oczywiście sobie zrobię z groszkiem.Fajny pomysł.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    olalala:

    Super! Uwielbiam połączenie cebula – ziemniaki :). Mniam!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Casiapaw:

    Fajne. Bo proste a pomysłowe! :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    aga:

    fajowe i bardzo pomysłowe :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anka:

    Mniam… mniam… oceniłam na 5 ten przepis. Uwielbiam ziemniaki i sądzę, że takie własnie są przepyszne.
    Pozdrawiam,

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ola;p:

    Boskie są,zdaje mi się ,że już kiedyś je robiła moja mama:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Cezonia:

    Kuleczki ziemniaczane to jest to! Uwielbiam je! Robiłam w posypce chilli i były świetne. Ale z takim „wsadem” groszkowym muszą być pyszne :) I bardzo syte ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Emma:

    Uwielbiam wszelkie dania z ziemniaków. i niedawno polubiłam groszek takze danie pierwsza klasa ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ANETA:

    hm super pomysł zrobię gorszej połowie ;) – pozdrawiam

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    KATINKA:

    Dziś zrobiłam sobie na śniadanio-obiad te kulki :) tylko trochę zmieniłam proporcje (na korzyść groszku ;) )
    Pyszne danie:) polecam

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Justaa:

    fajny pomysł odmiana dla kotletow sojowych ktore czesto goszcza u mnie na stole
    zrobilam je wlasnie w postaci kotletow z salatka z kapusty pekińskiej i obowiazkowo moj ulubiony sos tzatziki.smacznie i sycaco
    dzieki za przepis:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Karolina:

    Mój chłopak nie może jeść ani mięsa, ani jajka, więc ciągle szukam to nowszych przepisów.

    Trafiłam dziś na ten i wlaśnie jesteśmy po obiedzie – takie kotleciki są mega!!! W połączeniu z gęstym sosem pomidorowo – grzybowym oraz surówką z kapusty na słodko-kwaśno stanowia wspaniały obiad. Bardzo dziękuję za ten przepis!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.