21687 Views |  1

Kruche grahamki – zdrowe ciasteczka

Ciasteczka grahamki

Ciasteczka grahamki

Bez wyrzutów sumienia, na drugie śniadanie lub kiedy tylko najdzie Cię ochota na zjedzenie takiego zdrowe ciastka. Kruche ciasteczka grahamki zaspokoją głód dostarczając zdrowych składników odżywczych. Polecam łatwy i szybki przepis na oleju kokosowym.

Składniki na kruche ciasteczka grahamki (na 2 blachy):

  • 1 i 1/2 kubka mąki pełnoziarnistej (orkiszowa, pszenna razowa lub pół na pół),
  • 1/3 kubka cukru brązowego (dałam agawę w ilości nam odpowiadającej),
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 kubka oleju kokosowego,
  • 2 łyżki melasy,
  • 1 łyżeczka ekstrakt wanilii lub proszek z wanilii,
  • 1/4 kubka mleka roślinnego (u nas migdałowe).

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 160°C. Pieczemy 12-14 minut.
  2. Mieszamy razem mąkę, cukier lub agawę, sodę, cynamon i sól.
  3. Następnie dodajemy olej kokosowy, melasę i wanilię.
  4. Dodajemy mleko. Mieszamy.
  5. Ciasto zwijamy, najlepiej na papierze, w wałek, chłodzimy i kroimy na plasterki. Tak jest w przepisie. Mi się nic nie kroiło i odrywałam po małym kawałku ciasta spłaszczając w dłoniach :)  Efekt na zdjęciu. Możliwe, że za mało ciasto schłodziłam. Nie było czasu, ponieważ małe łapcie moich dzieci czekały…

Pozdrawiam i życzę udanego wypieku,

Magda, vegabutik.pl

Przepis (po modyfikacjach) zaczerpnięty z książki: „Vegan Cookies” Isa Chandra Moskowitz