Bez wyrzutów sumienia, na drugie śniadanie lub kiedy tylko najdzie Cię ochota na zjedzenie takiego zdrowe ciastka. Kruche ciasteczka grahamki zaspokoją głód dostarczając zdrowych składników odżywczych. Polecam łatwy i szybki przepis na oleju kokosowym.
Składniki na kruche ciasteczka grahamki (na 2 blachy):
- 1 i 1/2 kubka mąki pełnoziarnistej (orkiszowa, pszenna razowa lub pół na pół),
- 1/3 kubka cukru brązowego (dałam agawę w ilości nam odpowiadającej),
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 kubka oleju kokosowego,
- 2 łyżki melasy,
- 1 łyżeczka ekstrakt wanilii lub proszek z wanilii,
- 1/4 kubka mleka roślinnego (u nas migdałowe).
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 160°C. Pieczemy 12-14 minut.
- Mieszamy razem mąkę, cukier lub agawę, sodę, cynamon i sól.
- Następnie dodajemy olej kokosowy, melasę i wanilię.
- Dodajemy mleko. Mieszamy.
- Ciasto zwijamy, najlepiej na papierze, w wałek, chłodzimy i kroimy na plasterki. Tak jest w przepisie. Mi się nic nie kroiło i odrywałam po małym kawałku ciasta spłaszczając w dłoniach Efekt na zdjęciu. Możliwe, że za mało ciasto schłodziłam. Nie było czasu, ponieważ małe łapcie moich dzieci czekały…
Pozdrawiam i życzę udanego wypieku,
Magda, vegabutik.pl
Przepis (po modyfikacjach) zaczerpnięty z książki: „Vegan Cookies” Isa Chandra Moskowitz
Comments
2 Responses to “Kruche grahamki – zdrowe ciasteczka”