Miękka ziemniaczana szyszka obsypana chrupiącymi płatkami migdałowymi lub delikatniejszymi płatkami owsianymi to tylko połowa tajemnicy. Żeby zgłębić ją do końca trzeba spróbować ziemniaczanych krokietów z ciągnącym się serem camembert. Trzeba!
Składniki na krokiety ziemniaczane z serem camembert
- 800 g ziemniaków,
- 200 g sera pleśniowego, np. camembert (z podpuszczką mikrobiologiczną),
- 60 g płatków migdałowych,
- 40 g płatków owsianych,
- 50 g sera żółtego,
- 3 łyżki mąki,
- 2 jajka,
- 3 ząbki czosnku,
- mielona gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz.
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach przez ok. 20 minut. Ostudzone obieramy i mielemy.
Do ziemniaków dodajemy mąkę, jedno jajko, starty ser żółty i posiekany czosnek łączymy i mieszamy. Całość doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Ser pleśniowy kroimy na kawałki (w kształcie kwadratowych pasków). Z masy ziemniaczanej formujemy podłużne krokiety. W środek każdego wkładamy camembert i dokładnie zalepiamy.
Krokiety obtaczamy w drugim, roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach owsianych lub migdałowych. Serowe krokiety przenosimy do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia i zapiekamy w temperaturze 200°C aż staną się rumiane. Możemy je także usmażyć na patelni (na głębokim oleju).
Comments
15 Responses to “Krokiety ziemniaczane z serem pleśniowym camembert”